I forrige uke fremmet Viktor Orbáns regjering et lovforslag i parlamentet som vil stramme inn reglene for ikke-statlige organisasjoner og uavhengige medier.

Dette kan ikke EU-kommisjonen tåle, og nå snakker de om «et alvorlig brudd på prinsippene og lovgivningen» i unionen, skriver WELT.

EU-kommisjonen har advart Ungarn mot å vedta en lov som strammer inn reglene for ikke-statlige organisasjoner, noe Brussel anser som «et alvorlig brudd på EUs prinsipper og lov». Brussel vil «ikke nøle med å ta de nødvendige skrittene dersom dette lovutkastet blir vedtatt», er de konkrete truslene.

Orbáns regjering fremmet det tilsvarende lovforslaget i parlamentet i forrige uke. Målet med lovforslaget til Orbáns regjering er å sikre mer «åpenhet i det offentlige liv», blant annet når det gjelder å motta midler fra utlandet. Også uavhengige medier som finansieres av utenlandske krefter, vil bli berørt av lovforslaget.

Målet for Orbán er å beskytte og bevare Ungarns suverenitet, en form for nasjonalisme som ikke kan aksepteres i dagens EU.

Tilsynsmyndighetene har allerede igangsatt etterforskning mot en rekke organisasjoner, som Transparency International og etterforskningsportalen Atlatszo. Ifølge lovutkastet anses enhver organisasjon som «bryter med, negativt fremstiller eller fremmer tiltak mot» verdier som er nedfelt i den ungarske grunnloven, som ekteskap mellom mann og kvinne, som en trussel.

Ungarns manglende vilje til å omfavne LHBTQ-religionen, blant annet ved å forby Pride-festivaler, er en torn i øyet på et kjønnsmangfoldig EU hvor ingen klarer å besvare enkle spørsmål som What is a woman?

Det irriterer også Brussel at Orbáns regjering ikke er like ivrige til å pøse milliarder av euro inn i det bunnløse sluket Ukraina. Ungarn er i en situasjon hvor EUs fiendtlighet bringer landet nærmere Kina, noe som frusterer mange ungarere, som mener at kinesere stjeler jobber som ungarere burde fått.

Men tyske bilprodusenter investerer tungt i Ungarn, som er positivt innstilt til industri og ikke totalt sunket ned i det grønne hysteriet. Så Ungarn opplever en økonomisk vekst, mens store deler av EU nærmer seg en resesjon.

Orbán er ikke populær i hovedstaden Budapest, hvor opposisjonspolitikere kritiserer en «Putinisering» av Ungarn – en hentydning til gjeldende lover i Russland mot organisasjoner som er kritiske til Kreml. Men selv ikke EU-vennlige og sosialistiske politikere i Budapest fremmer muslimsk innvandring, og klimapolitikk blir sjelden nevnt høyt. Anklagene dreier seg mer om bedre sosiale stønader og Orbáns påståtte nepotisme.

Forrige søndag protesterte titusenvis av mennesker i Budapest mot den planlagte loven, hvis vedtak anses som så godt som sikker, siden regjeringen har flertall i parlamentet.

Onsdag oppfordret en gruppe på 26 medlemmer av Europaparlamentet EU-kommisjonen til å stanse overføringen av alle EU-midler til Ungarn, slik at Orbán-regjeringen skulle stoppe sine brudd på EU-lovgivningen.

Ungarske politikere står altså i EU-parlamentet og ber EU-kommisjonen om å skade vanlige ungareres økonomi. Det er heller ikke første gangen dette skjer.

Opposisjons­partiet i Ungarn samarbeider med Brussel for å forverre leve­standarden til ungarere

Meningsmålinger viser at Orbáns parti Fidesz risikerer å tape kommende parlamentsvalg. Den største konkurrenten og utfordreren er tidligere Fidesz-politiker Péter Magyar, som i dag leder det relativt nystartede partiet Tisza. Tisza gjorde et godt EU-valg i juni 2024, noe som var en klar advarsel til Orbán. Hans parti opplevde sitt dårligste EU-valg noensinne.

Store deler av Europa later til å bli utsatt for en bølge av konservative krefter. Men i Ungarn går bevegelsen i motsatt retning, akkurat som i Polen. Vi opplever det samme i Norge etter Jens Stoltenbergs retur til norsk politikk.

 


Kjøp «Europas underlige død»!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.