EU-valget har i de fleste land medført en klar dreining mot høyre. Men i Ungarn er trenden annerledes. Dette er en utvikling statsminister Viktor Orbán må ta på alvor.

Riktignok ble Fidesz største parti med 44,6 prosent. Men det er 20 år siden Fidesz fikk mindre enn 50 prosent av stemmene i valg til EU-parlamentet, da de oppnådde 47,4 prosent i 2004.

Årets resultater er enda svakere, og det verste EU-valget i partiets historie. Nå har Orbán og Fidesz en reell utfordrer.

Det var på forhånd ventet at det nystartede partiet Tisza kunne oppnå 25 prosent av stemmene. Lørdag fikk ungarerne en anelse om hva som var i vente, da opposisjonsleder Péter Magyar og Tisza samlet titusenvis av tilhengere i sentrum av Budapest i en massiv demonstrasjon.

Magyar oppfordret demonstrantene til å «redde Ungarn sammen». Han sa at hans partis mål er å skifte ut Orbáns regjering, få Ungarn tilbake på den europeiske veien og skape et mer rettferdig system basert på rettsstatsprinsippet.

Péter Magyar er en tidligere innsider i regjeringspartiet som har vært gift med Orbán-regjeringens tidligere justisminister Judit Varga. Hans Tisza-parti fikk 29,7 prosent av stemmene og ble Ungarns nest største parti, skriver Politico.

Det er ganske imponerende for et parti som kun har eksistert i noen måneder.

Søndagens resultat er «en stor seier for Péter Magyar og en stor fiasko for Fidesz», sier Péter Krekó, administrerende direktør ved den uavhengige tenketanken Political Capital. «Fidesz har fått en reell utfordrer.»

Valgdeltagelsen var høy: 58,7 prosent gikk til stemmeurnene på søndag, sammenlignet med 43,4 prosent ved EU-valget i 2019.

«Dette er Waterloo for Orbáns maktfabrikk, begynnelsen på slutten,» sa Magyar etter resultatet.

Magyar har lokket til seg velgere ved å rase mot korrupsjon under Orbáns regjeringsperiode, etter at han kastet seg inn i ringen tidligere i år. Han lover også å hente tilbake milliardene i EU-midler som Brussel blokkerer, blant annet fordi EU ikke liker Orbáns rettsreformer.

Ellers består partiprogrammet av en rekke løfter som minner om sosialdemokratisk tankegang: Magyar lover at de skal doble familiepengene, øke pensjonene, og øke lønnen til sykepleiere og sosialarbeidere. Han vil utvide familiestøtten også til enslige som får barn, mens Fidesz kun ba slik støtte til gifte foreldre.

Partiet lover å bruke mest mulig ressurser på helse og utdanning, og «skape en ekte sosial fred som begraver den kunstige splittelsen blant ungarere».

Utdanningen skal tilnærmes «i samsvar med tidens krav», og det skal være fritt valg av lærebøker. Dermed antyder Magyar at Tisza vil nærme seg EUs fokus på LHBTQ-rettigheter og det grønne skiftet, uten at dette skrives ordrett.

Det står ingenting spesifikt i programmet om innvandring. Det er uansett helt klart at Magyar og Tisza ønsker en sterkere tilknytning til EU, så da er det bare et spørsmål om hvor mye partiet er villig til å ofre.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.