Ungarns statsminister Viktor Orbán kaller EUs sanksjoner mot Russland «et skritt mot krig». Han betegner blokkens politikk som farlig.

Orban har forsøkt å innta en nøytral posisjon siden Russland invaderte Ukraina i februar. Han har nektet å sende militærhjelp til Kyiv, og har motarbeidet EUs nylig vedtatte støttepakke på 18 milliarder euro til Ukraina.

Riktignok har Orbán også fordømt Russlands invasjon av Ukraina. Men han anser at EUs sanksjoner fremstår som ren selvskading og rammer EU hardere enn Russland.

Regjeringen i Ungarn blokkerte ikke sanksjonene mot Russland, men det var først etter at landet fikk viktige unntak. Men Orbán er klar i kritikken av EUs omfattende sanksjoner og mener at blokken selv er skyld i økende energipriser og skyhøy inflasjon. (NTB-AFP)

Dette er et synspunkt som deles av stadig flere europeere. 57 prosent av tyskerne mente ifølge en meningsmåling tidlig i oktober at sanksjonene mot Russland etter invasjonen av Ukraina skader Tyskland mer enn Russland.

Et flertall av tyskere tror sanksjons­politikken skader Tyskland mer enn Russland

Nå går Orbán et steg lenger og beskriver sanksjonene som et skritt mot krig.

– Det er som et skritt mot krig dersom noen intervenerer økonomisk i en militær konflikt. Det å velge side kan raskt bli oppfattet som en fiendtlig handling, sa Orbán i et radiointervju fredag.

Ved å støtte leveranser av ødeleggende våpen, trene ukrainske soldater på EUs landområder og innføre sanksjoner mot energisektoren skaper EU en trussel mot sin egen sikkerhet, mener Orbán.

Ungarn noterte en inflasjon på årsbasis på 21,6 prosent i oktober, det høyeste nivået siden 1996 og det tredje høyeste i EU. Matvareprisene steg hele 45 prosent, og landet beveger seg mot en økonomisk krise og en resesjon.

BNP sank 0,4 prosent i tredje kvartal. Samtidig straffes Ungarn økonomisk av EU, som holder tilbake 14 milliarder euro i støtte til Ungarn på grunn av misnøye med håndteringen av korrupsjonsmistanker og svekkelse av rettsstatens prinsipper.

Orbán har også flere ganger blitt kritisert for å vise motvilje mot LHBTQ-opplæring for skolebarn og mottak av muslimske migranter.

Les også:

Den ungarske oppstanden mot EU

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.