Ungarns statsminister Viktor Orbán lovet lørdag å opprettholde det økonomiske forholdet til Russland, og han oppfordret flere europeiske land til å gjøre det samme.

– Vi vil beholde vårt økonomiske forhold til Russland, og dette er det vi foreslår for våre allierte også, sa Orbán i sin årlige tale om rikets tilstand lørdag.

– Den ungarske regjeringen anser ikke tanken om at Russland er en trussel mot sikkerheten til Ungarn eller Europa som realistisk, la han til.

– Nato og EU er for krigen

Tvert imot, mener Orbán, er Europa «på nippet til å drive ut i krig».

– Faktisk er det (dvs. Europa, red.anm.) indirekte i krig med Russland allerede, sa statsministeren.

– Vi har bare ett valg: å ikke blande oss inn i krigen. Dette blir ikke lett som medlem av Nato og EU, for der er alle andre for krigen, hevdet Orbán.

Siden Russland invaderte Ukraina for rundt ett år siden, har Orbán avstått fra å ta tydelig stilling til krigen. Han har fordømt russisk aggresjon, men nektet å kritisere Russlands president Vladimir Putin ved navn.

Putin-alliert

Orbán, som hadde tette bånd til Putin før krigen, har også nektet å sende våpen til Ukraina sammen med andre EU-land. I stedet har han bedt om en umiddelbar våpenhvile og fredsforhandlinger.

Han har gitt EUs sanksjoner mot Russland skylda for den skyhøye inflasjonen i landet. Prisveksten nådde en topp for hele unionen da den var på nesten 26 prosent i Ungarn i januar.

Orbán har siden han tiltrådte i 2010 flere ganger havnet i klinsj med EU. Unionen holder nå tilbake store midler på grunn av misnøye med landets innsats mot korrupsjon og mislighold av EU-midler.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.