Stillbilde: Viktor Orbán / YouTube.

Varsler om at krigen i Ukraina kunne utarte til en tredje verdens­krig virket først over­drevne, men et slikt utfall fremstår nå som en reell risiko, sa Ungarns stats­minister Viktor Orbán i et radiointervju fredag.

For det ungarske folket er denne krigen, som pågår i vårt nabolag, foruroligende og farlig, sa Orbán ifølge en melding fra det ungarske nyhetsbyrået MTI som er offentliggjort av nyhetsprogrammet Híradó.

I Ungarn virker det naturlig at en krig som blir stadig blodigere og mer brutal, der antallet falne på begge sider er godt over hundre tusen, ville tvinge folk til å stoppe den, og at de som hittil har støttet krigen fra utsiden, heller burde arbeide for fred.

Men slik er det ikke, fortsetter den ungarske statsministeren, som ser seg forgjeves omkring i det europeiske politiske landskapet etter stemmer som tar til orde for en våpenhvile. Europeiske ledere er i utakt med sine befolkninger, mener Orbán.

Folk i Europa har beveget seg i fredens retning, men dette har ennå ikke nådd frem til lederne deres, så i mellomtiden fortsetter Europa å ta stilling for krigen og utstyrer Ukraina med stadig kraftigere våpen.

Ved å gi ukrainerne stadig mer modere våpen, bidrar Vesten til å øke risikoen for en tredje verdenskrig, sier Orbán. Ungarn har, i likhet med mange andre land verden rundt, avstått fra å hjelpe Ukraina militært, fordømmelsen av Russlands invasjon til tross.

Alle føler at denne konflikten kan eskalere til en verdenskrig, som også kan ramme dem selv. Støtten til krigen i Vest-Europa er moralsk basert: «I vest hevdes det at Ukraina og denne krigen bør støttet fordi det er den riktige tingen å gjøre», sier han.

Ungarns bestrebelser for fred representerer et mindretall i Europa, men i resten av verden er det et flertall som ønsker fred, hevder den ungarske statsministeren, som mener at landet hans også er blitt forsøkt presset inn i krigen. Men Ungarn kan ikke delta i den uten det ungarske parlamentets samtykke, fastslår han.

Orbán er også bekymret for at sanksjonspolitikken ødelegger Europas økonomi, opplyser MTI.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.