Krigen i Ukraina og landets økende behov for militært materiell gjør at Nato må øke sin våpenproduksjon, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– For eksempel er det behov for reservedeler og enorme mengder ammunisjon til artilleri. Vi må øke produksjonen, og det er akkurat det medlemslandene er i gang med, sier generalsekretæren i et intervju med BCC. (NTB)

Nato må både vedlikeholde de våpensystemene som allerede er levert til Ukraina, og levere nye våpen, mener Stoltenberg.

Han gjorde det klart i romjulen at Nato må være innstilt på å hjelpe Ukraina på lang sikt, og at militær støtte er den raskeste veien mot fred.

– Det kan høres ut som et paradoks, men militærstøtte til Ukraina er den raskeste veien til fred, sier Stoltenberg i et nyttårsintervju med det tyske nyhetsbyrået DPA.

Stoltenberg har ingen tro på at Russland vil stanse sine angrep.

– Vi har sett at Russland ikke viser noen tegn til å ville gi opp målet om å ta full kontroll over Ukraina. De ukrainske styrkene hadde fremdrift i flere måneder, men vi vet at Russland har mobilisert mange flere soldater, og mange av dem får opplæring nå, sier Nato-sjefen.

– Alt dette tyder på at de er beredt på å fortsette krigen og muligens starte en ny offensiv.

Han minner om at krigen trolig vil slutte ved forhandlingsbordet, og at resultatet avhenger av hvor stor fremgang Ukraina oppnår på slagmarken. Ledelsen i Kiev må selv fastsette betingelsene for eventuelle forhandlinger.

Nato-landene bør ifølge organisasjonens leder konsentrere seg om å produsere flere våpen for å sende disse til Ukraina, og forberede seg på en langvarig krig.

Les også:

Stoltenberg tror Putin forbereder seg på en langvarig krig

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Koonin som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.