Natos generalsekretær Jens Stoltenberg oppfordrer Vesten til å sende mer våpen for å sikre fred i Ukraina.

– Det kan høres ut som et paradoks, men militærstøtte til Ukraina er den raskeste veien til fred, sier Stoltenberg i et nyttårsintervju med det tyske nyhetsbyrået DPA.

Russlands president Vladimir Putin må overbevises om at han ikke kan oppnå målet om å ta kontroll over Ukraina, argumenterer Stoltenberg, og legger til:

– Deretter kan man forhandle fram en fredelig løsning som sikrer at Ukraina går seirende ut som en uavhengig demokratisk stat.

Stoltenberg slår fast at han anser angrep mot militære mål i Russland som legitime. Russland har anklaget Ukraina for å stå bak angrep mot russiske flybaser.

– Hvert land har rett til å forsvare seg selv, også Ukraina, sier Stoltenberg.

De ukrainske angrepene må ses i lys av dette, forklarer Nato-sjefen, som viser til omfattende russiske angrep mot sivil infrastruktur i Ukraina. Hensikten med disse er å frata ukrainerne vann, varme og elektrisitet gjennom vinteren, uttaler han.

Stoltenberg blir spurt om han synes det er greit å gi Ukraina mellomdistanseraketter. Han svarer slik:

– Det er en pågående dialog mellom allierte og med Ukraina om de spesifikke systemene.

Stoltenberg peker også på at Nato tidligere har forsynt Ukraina med mellomdistansevåpen, blant annet rakettartillerisystemet Himars, langtrekkende artilleri og droner.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.