Jens Stoltenberg sier rett ut at Ukraina må få disponere de donerte våpnene etter eget forgodtbefinnende også når det er snakk om angrep inne i Russland. Uttalelsen faller samme dag som Moskva ble angrepet med droner og kan tolkes som at Nato gir grønt lys for angrep inne i Russland.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at det er opp til Ukraina om de vil bruke donerte våpen til angrep inne i Russland.

– De operasjonelle beslutningene om hvordan de bruker våpnene må de selv ta. Det er vanskelige valg. Jeg er trygg på at de gjør de rette avveiningene, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til NTB.

Svaret kom på spørsmål under pressekonferansen etter Stoltenbergs møte med Jonas Gahr Støre (Ap) om hvorvidt Stoltenberg er trygg på at vestlige våpen ikke brukes til angrep på Russland inne i Russland.

Den siste tiden har Russland rapportert om flere droneangrep i Moskva. Russland hevder at Ukraina står bak, men Ukraina nekter for dette.

Ukraina har sagt en ting, men gjort noe annet.

– Vi understreker alltid til våre vestlige partnere at vi ikke vil bruke vestlige våpen til å gjennomføre angrep på russisk territorium, sa Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov til det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform i februar i år.

Ifølge The New York Times mener amerikansk etterretning at et droneangrep på Kreml i begynnelsen av mai trolig ble organisert av en ukrainsk spesialenhet eller etterretningstjeneste. (NTB)

Spiral

Stoltenberg sier bølgen av droner og raketter mot Kyiv viser viktigheten av å levere våpen til Ukraina. Han lovte at toprosentmålet for forsvarsbudsjettene skal gå fra å være et tak til et gulv. Norge har lovet å nå målet i 2026.

Stoltenberg gjorde seg noen refleksjoner over tiden vi lever i.

– Stormaktsrivaliseringen er på frammarsj, Putins aggresjon mot Ukraina er den endelige slutten på den verden vi prøvde å bygge etter den kalde krigens slutt, sier Stoltenberg.

Omhu

Stoltenberg har vært en pådriver for ukrainsk Nato-medlemskap. Nupi-forsker Karsten Friis sier Nato må trå varsomt. Stoltenberg er klar over det, men det er ikke lenge siden han tok samtlige Nato-land til inntekt for at Ukraina skal med.

Ukraina ble invitert inn i alliansen allerede i 2008, men i Nato-landene er det ulike meninger om prosessen videre, erkjenner Stoltenberg. Samtidig understreker han at det er enighet om tre ting: at Natos dør er åpen for nye medlemmer, at Ukraina kommer til å bli medlem, og at det er Natos medlemsland som bestemmer. (NTB)

Stoltenberg sier det viktige nå er å sørge for at Ukraina overlever intakt, deretter kan landet bli medlem. Men en fredsavtale med Russland kan inneholde krav om at Ukraina skal forbli nøytralt. Kun et russisk nederlag kan åpne døren for ukrainsk Nato-medlemskap.

 

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.