Ved innledningen på et nytt møte i kontaktgruppen for Ukraina på Ramstein-basen i Tyskland, sier Jens Stoltenberg at det er enighet blant Nato-landene om at Ukraina skal bli medlem av alliansen når krigen er slutt. Nato-medlemskap har vært en rød linje for Moskva og nå pågår det en krig. Stoltenbergs statement kan oppfattes som et ultimatum i Moskva.

Allerede i 2008 formulerte Nato et mål om at Ukraina skulle bli medlem, men dette har møtt sterk motstand fra Moskva.

Stoltenberg sier i uttalelsen til internasjonal presse at man må sørge for at historien ikke gjentar seg, dvs at Russland igjen kan angripe et naboland. I russiske ører høres dette helt annerledes ut: De er invadert tre ganger fra vest og for dem kan det høres ut som om historien gjentar seg når de omringes av Nato-land.

Spørsmålet er også hva Kina mener. Det kan hende Nato-medlemskap også er en rød linje for Beijing.

Det er påfallende at Natos generalsekretær kommer med et såpass oppsiktsvekkende statement på vegne av hele alliansen. Det kan sette bom for forhandlinger om våpenhvile og fredsforhandlinger. Moskva kan komme til å kreve garantier for at Ukraina ikke blir Nato-medlem.

Nå har Stoltenberg bundet Nato til masten.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.