NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg så ut til å unnvike spørsmål om president Bidens evne til å lede NATO på en turbulent verdensscene, skriver Fox News. Stoltenberg ble intervjuet på programmet Fox & Friends Weekend på søndag, og sa at han nekter å bli en del av den innenrikspolitiske debatten i USA, skriver Taylor Penley.

– NATO Secretary General Jens Stoltenberg appeared to dodge questions about President Biden’s mental fitness to lead NATO on a tumultuous world stage, telling Fox News on Sunday he refuses to become a part of domestic U.S. debate.

Stoltenberg sa til Fox News’ Joey Jones:

– Det jeg kan si er at jeg for et par uker siden hadde et godt og produktivt møte med president Biden i Det ovale kontor, og at vi denne uken vil ta viktige beslutninger på NATO-toppmøtet i Washington om avskrekking, forsvar, Ukraina, og også om å samarbeide tettere med våre partnere i Asia og Stillehavet for å håndtere truslene og utfordringene fra Kina.

Videre sa Stoltenberg:

– Alle disse beslutningene som vil bli tatt denne uken, ville selvsagt ikke ha vært mulige uten USAs lederskap, så jeg ser frem til et viktig toppmøte i Washington denne uken.

Stoltenbergs opptreden på «Fox & Friends Weekend» kom samtidig som verdens ledere skal møtes i Washington, D.C., for å delta på 75-årsjubileet for NATOs toppmøte, skriver Penley.

Joey Jones, som presset Stoltenberg om saken, la vekt på USAs nasjonale sikkerhet og internasjonale interesser, blant annet i Ukraina. Deretter spurte han Stoltenberg om han personlig hadde vært vitne til noen tegn på kognitiv svikt hos presidenten:

– Hvis jeg begynner å svare på slike spørsmål, vil jeg bli dratt inn i en intern debatt i USA, og grunnen til at NATO er den mest vellykkede alliansen i historien, er at vi har holdt oss unna innenrikspolitiske, personlige spørsmål, og jeg har som mål å fortsette å gjøre det, svarte han.

– Det viktigste er at vi gjør store fremskritt sammen. Når det gjelder forsvarsutgifter, for eksempel, bruker europeiske allierte nå rekordhøye beløp på forsvar. Tjuetre allierte bruker mer enn to prosent, som er NATOs retningslinje for forsvarsutgifter. Det er en enorm fremgang, la han til.

Stoltenberg tok også opp støtte til Ukraina, som etter planen skal være en viktig del av ukens diskusjoner på toppmøtet. Han understreket at krigens konsekvenser ikke bare er begrenset til Ukraina og Russland, men også omfatter andre land som har vært i søkelyset den siste tiden, deriblant Kina, Iran og Nord-Korea, som alle har blitt identifisert som støttespillere for Russland i krigen:

– Hvis president Putin vinner i Ukraina, vil det ikke bare styrke president Putin, det vil også styrke president Xi og demonstrere hvordan autoritære ledere i Beijing eller Moskva får viljen sin når de bruker militærmakt. Derfor er det i vår sikkerhetsinteresse å støtte Ukraina. Det er ikke veldedighet. Det er i vår interesse å gi støtte til Ukraina, sa han.

Midt i samtalene om NATO og Ukraina, fortsetter spekulasjonene om at landet kan bli medlem av alliansen, skriver Penley til slutt. Stoltenberg sa imidlertid at han ikke forventer at de vil få en invitasjon.

– Vi vil bidra til å sikre at Ukraina kan bevege seg nærmere medlemskap, og vi vil bidra med treningsutstyr for å sikre at de ukrainske styrkene beveger seg i retning av å oppfylle NATOs standarder, men vi vil ikke ta en beslutning om medlemskap.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.