I en pressebrief før utenriksministermøtet i Nato sa Jens Stoltenberg at hele alliansen er enig om at Ukraina må tilbys medlemskap. Men det forutsetter at krigen vinnes. Stoltenberg legger listen høyt. Russland  vil neppe godta Ukraina-medlemskap under noen omstendighet. Det var noe av bakgrunnen for krigen.

– Alle Nato-medlemmer er enige om at døren er åpen for nye medlemmer, sier Stoltenberg.

– Alle allierte er også enig om at Ukraina skal bli medlem av alliansen og at det er opp til de Nato-allierte og Ukraina å avgjøre når Ukraina skal bli medlem. Moskva skal ikke ha vetorett mot Nato-utvidelse, sier Nato-sjefen.

Han sier at det viktigste nå er å sørge for at Ukraina overlever som uavhengig nasjon.

– Når krigen tar slutt, må vi sørge for at historien ikke gjentar seg. Derfor må vi få på plass rammeverk som sørger for garantier for Ukrainas sikkerhet etter krigen, sier Stoltenberg. (NTB)

Det uformelle møtet i Oslo ser ut til å skulle samle Nato-landene bak medlemskap for Ukraina før toppmøtet i Vilnius i juli. Nato utfordrer dermed Russland på hjemmebane.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.