Stabssjef i Nato, Stian Jenssen, tror en løsning på krigen i Ukraina kan være at Ukraina får Nato-medlemskap i bytte mot å gi opp noe territorium til Russland.

Uttalelsen vil neppe bli godt mottatt i Kiev, hvor holdningen hele tiden siden invasjonen har vært at forhandlinger ikke er aktuelt får russiske styrker er ute av ukrainsk territorium.

Jenssen, som er stabssjef for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel, sa i en paneldebatt i Arendal tirsdag, at man må ha noen tanker om hvordan sikkerhetssituasjonen for Ukraina skal være når krigen en gang tar slutt, skriver VG.

– Jeg tror at en løsning kan være at Ukraina gir opp territorium, og får et Nato-medlemskap i retur, sa Jenssen i en paneldebatt i Arendal tirsdag formiddag.

Stian Jenssen er stabssjef for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. Stoltenberg har selv ikke vært villig til å diskutere mulige løsninger for Ukraina etter Russlands invasjon.

Stoltenberg har hele tiden sagt at Ukraina selv må bestemme når eventuelle forhandlinger med Kreml skal iverksetter. Samtidig forstår alle at Ukraina ikke kan overleve uten massiv militær støtte fra Nato og EU.

– Det er viktig at vi diskuterer oss igjennom dette, sa Jenssen i en samtale om Ukrainas fremtidige Nato-medlemskap, etter toppmøtet i Vilnius i sommer.

Etter stor intern uenighet, samlet Nato-landenes toppledere seg bak en formulering om at en invitasjon til medlemskap for Ukraina kommer «når de allierte landene er enige om det, og vilkårene er oppfylt».

Jenssen mener det er en vesentlig bevegelse mot at Ukraina kan bli Nato-medlemmer, og han hevder også at Russland sliter enormt militært.

VG spør om det er Natos syn at Ukraina må avgi landområder for å oppnå fred med Russland og et fremtidig medlemskap i Nato. Jenssen svarer slik:

– Jeg sier ikke at det må bli slik. Men det kan være en mulig løsning.

Hverken Kiev eller Kreml vil sette pris på disse uttalelsene.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.