Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB

Jens Stoltenbergs tid som Nato-sjef kan bli utvidet. Per i dag er ingen andre kandidater til jobben klare, og mye tyder på at han vil bli bedt om å forlenge sitt engasjement med kort periode til.

Et signal om at en forlengelse kan være på trappene, er at hans stabssjef i Nato, Stian Jenssen, trekker seg fra en søknad om toppjobb i UD.

NTB melder om saken.

– Jeg kan bekrefte at jeg har trukket søknaden. Jeg er ikke i en posisjon hvor jeg kan ta stilling til denne jobben nå. Derfor valgte jeg å trekke søknaden, sier Jenssen til Dagens Næringsliv (DN).

Jenssen var en av to søkere til en prestisjetung jobb som ekspedisjonssjef for sikkerhetspolitisk avdeling i Utenriksdepartementet. Men han har også lovet Stoltenberg å være ved hans side til perioden som Nato-sjef er over, noe som etter planen er 1. oktober. Det kan bli noen måneder lenger.

Vanligvis ville Stoltenbergs etterfølger vært kjent nå, men desto nærmere Nato-toppmøtet i juli kommer, jo mer øker sannsynligheten for at Stoltenberg blir bedt om å fortsette.

Jobben har aldri vært viktigere enn den er akkurat nå, grunnet situasjonen i Ukraina. Nato er derfor avhengig av at den er besatt med en person man er trygge på at fungerer i en slik rolle. I Nato er det nokså bred tilfredshet med  Stoltenbergs innsats i stillingnen som generalsekretær.

Til NRK sier Stoltenberg at han ikke har noen andre planer enn om å avslutte sitt arbeid i Nato til høsten som planlagt.

– Jeg har vært her dobbelt så lenge som opprinnelig forutsatt. Alt mitt fokus er på jobben jeg skal gjøre fram til da. Jeg er veldig trygg på at Nato kommer til å finne en utmerket etterfølger etter meg, sier han til kanalen.

Ifølge DN tyder det på at Stoltenberg og Jenssen ikke er sikre på at jobben i Nato er over i høst, og at de dermed vil holde dørene åpne for en forlengelse. I 2024 vil Stoltenberg ha vært Nato-sjef i ti år.

Kilder både i Nato og Utenriksdepartementet bekrefter overfor NRK fredag at de ser det som sannsynlig at Jens Stoltenbergs periode som Nato-generalsekretær blir forlenget en kort periode.

– Det å finne en kandidat som er klar til høsten, blir mindre og mindre sannsynlig for hver dag som går, sier en kilde.

Les også: 

Nato-sjef Jens Stoltenberg er i Kyiv

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.