Biden har bedt Jens Stoltenberg om å ta ett år til som Natos generalsekretær, erfarer NRK.

Oppfordringen kom da Stoltenberg besøkte Biden i Washington D.C. tidligere denne uka. Stoltenberg skal ennå ikke ha svart på presidentens forespørsel.

Stoltenbergs periode i Nato har blitt forlenget flere ganger, blant annet som følge av Russlands krig mot Ukraina. Planen var at Stoltenberg skulle gå av 30. september i år.

Det har lenge vært spekulert på hvem som kunne ta over Nato-jobben etter Stoltenberg til høsten, eller om han kom til å fortsette som generalsekretær inn i 2024.

Også Dagens Næringsliv har kilder som sier at Stoltenberg ver bedt om å fortsette som Nato-sjef.

Ifølge DNs kilder ble Stoltenberg spurt direkte av president Joe Biden i februar om å fortsette, men Stoltenberg sto på at han ville hjem.

Men da Nato-sjefen var i Det hvite hus tirsdag, gjorde det mektigste landet i alliansen det enda tydeligere: Denne gangen ville den amerikanske presidenten ikke akseptere et nei.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen er fortsatt ansett som favoritt til å overta etter Stoltenberg. Men Polens regjering  motsetter seg dette. De har gitt uttrykk for at det har vært skandinavisk ledelse av Nato lenge nok, og at man heller bør velge en leder fra et av landene som ligger nærmere Russland.

Frederiksen har selv sagt at hun ikke er ute etter Nato-jobben, og har i tillegg uttrykt støtte til en forlengelse av Stoltenbergs periode.

Stoltenberg sa så sent som i går til Ritzau at han ikke hadde noen intensjon om å søke forlengelse.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.