NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Jens Stoltenberg vil trolig bli bedt om å fortsette som Natos generalsekretær, ifølge to kilder som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Det har de siste dagene vært antydet fra flere hold at Jens Stoltenberg vil bli bedt om å ta et nytt år i jobben som generalsekretær i Nato. Document omtalte enkelte indikasjoner på dette i går.

Nå bekreftes dette av ytterligere kilder, opplyser NTB-Reuters. En av kildene, som ikke ønsker å bli navngitt, sier Stoltenberg er en effektiv leder som har bred støtte i alliansen.

– Det virker ikke som det i øyeblikket er enighet i alliansen om hvem som bør erstatte ham, sier den andre kilden, en amerikansk tjenesteperson.

Også administrasjonen til USAs president Joe Biden skal ha etter hvert ha blitt innstilt på at Stoltenberg bør fortsette, slik Document skrev i går.

Fredag meldte både Dagens Næringsliv og NRK at Biden allerede har bedt Stoltenberg om å fortsette som Nato-sjef i ett år til. Dette ble ikke bekreftet av Stoltenberg selv da han samme dag holdt en pressekonferanse.

Stoltenbergs periode som leder er tidligere blitt forlenget tre ganger. Det er per i dag en gjennomgående tone av tilfredshet med den jobben Stoltenberg gjør i Nato, og det har heller ikke dukket opp noen kandidat som gjør et skifte av leder umiddelbart naturlig.

Den danske statsminister Mette Frederiksen har vært nevnt, det samme har Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace. Men så langt er virker stemningen å gå i retning av at man ønsker Stoltenberg i stillingen enda ett år.

Dette har også å gjøre med behovet for mest mulig kontinuitet og stabilitet i den spesielt kritiske situasjonen Nato nå er i,  som følge av Russlands krig mot Ukraina.

Men ingenting er ennå avgjort, det hele forutsetter også at Jens Stoltenberg faktisk takker ja til en forlengelse. Han har ved flere anledninger uttalt at han nå ser frem  til å flytte hjem til Norge.

Les også: 

Stadig nye favoritter til Nato-jobben: Britiske Ben Wallace seiler opp

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.