Den britiske forsvarsminister Ben Wallace. Foto: AP Photo/Andrew Medichini 

Det går mange spekulasjoner omkring hvem som skal bli Natos neste generalsekretær. Danske Mette Frederiksen har vært et hett navn, nå nevnes stadig oftere den britiske forsvarsministeren som en outsider .

Spørsmålet om hvem som skal overta jobben som Natos generalsekretær etter Jens Stoltenberg har lenge vært en gjenganger i mediene.

Document skrev nylig (se sak under) at den danske statsminister Mette Frederiksen er særdeles aktuell, og hennes kandidatur var åpenbart et tema under hennes seneste besøk i USA.

Men Frederiksen var snar med å erklære at hun ikke er aktuell for jobben.

USAs president Joe Biden var derfor nesten like snar med å lansere den britiske forsvarsminister Ben Wallace som en annen, het kandidat.

Wallace har selv uttrykt et nokså klart ønske om stillingen, som Document omtalte i mai:

Britisk forsvars­minister kan etter­følge Stoltenberg som Nato-sjef

Biden er åpenbart positivt innstilt til Wallace, ifølge NTB-AFP:

–  Wallace svært godt kvalifisert til jobben som Natos generalsekretær, sier Biden.

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace er «svært godt kvalifisert» til å overta etter Jens Stoltenberg som sjef for Nato, sier president Joe Biden.

– De har en kandidat som er svært godt kvalifisert, sa Biden under en felles pressekonferanse med Storbritannias statsminister Rishi Sunak i Det hvite hus torsdag.

Biden understreket samtidig at den nye generalsekretæren må få tilslutning fra alle de 30 medlemslandene i Nato.

Men det er grunn til å tro at det vil være bred oppslutning om det eventuelle valget av Wallace. Storbritannia er et sentralt og viktig Nato-land som ikke har hatt denne stillingen på en stund, og få andre kandidater har pekt seg ut.

Stoltenberg forlater posten som generalsekretær til høsten, og det har lenge vært spekulert i hvem som kommer til å etterfølge ham som leder av forsvarsalliansen.

Men det er også antydet at Nato legger et visst press på Stoltenberg for å få ham til å utvide sitt engasjement enda noen måneder.

Les også: 

Mette F. seiler opp som favoritt til å bli Stoltenbergs etterfølger

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.