Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Johan Falnes / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre ble i 2008 spurt om han kunne tenke seg å bli generalsekretær i Nato, men sier han raskt takket nei. I stedet fikk danske Anders Fogh-Rasmussen jobben.

Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere vært både utenriksminister og helseminister. Nå kommer det frem at han også ahr vært aktuell som leder for Nato, den stillingen Jens Stoltenberg har i dag.

NTB melder om saken.

Tanken på Støre som alliansens leder ble luftet på et utenriksministermøte i Nato i desember 2008, forteller Ap-statsministeren til Dagens Næringsliv. Det skulle da vært aktuelt å tre inn i stillingen i 2009.

Storbritannia og Tysklands utenriksministre spurte da om han kunne være kandidat til å overta etter nederlandske Jaap De Hoop Scheffer.

– Det var de som var mest tydelig på det, men i tillegg kom det signaler på det samme fra teamet til den nyvalgte amerikanske presidenten. Det gjorde at jeg tok det på alvor, sier Støre.

Men stillingen fremsto ikke som fristende for Støre.

– Jeg lyttet til hva de hadde å si, men konkluderte raskt med et nei og delte det med statsminister Stoltenberg.

Støre sier at han anså det som sin viktigste oppgave å være en del av regjeringsprosjektet.

– Der hadde jeg viktige oppgaver, særlig knyttet til nordområdene og forholdet til Russland.

Daværende statsminister og nåværende Nato-sjef, Jens Stoltenberg, bekrefter at Støre informerte ham om forespørselen. Den som fikk oppdraget i stedet, var den danske statsministeren Anders Fogh-Rasmussen.

Jens Stoltenberg tiltrådte så etter Fogh-Rasmussen, i 2014, og har hatt jobben siden. Stoltenberg har hatt høy anseelse blant allianselandene, og ble oppfordret til å forlenge sitt engasjement.

Støre har vært statsminister i Norge siden høsten 2021.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok i vinter, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.