Aftenpostens avsløring av at Jens Stoltenberg allerede i januar 2021 diskuterte stillingen som sentralbanksjef med oljefondssjef Nicolai Tangen, Knut Brundtland og flere andre ikke navngitte personer, lyder som et ekko av tiden da Arbeiderpartiet bestemte det meste på kammerset.

Helt siden årene etter annen verdenskrig var frasen «noen av oss har snakket sammen» Arbeiderpartiets faste modus operandi når hoder skulle rulle og sentrale posisjoner i parti og regjering skulle besettes. Frasen ble da også tittelen på en bok av Hans Olav Lahlum. Partidemokratiet og parlamentarismen var, den gang som nå, en bekvemmelig illusjon, egnet for mediene. Makten hadde sine egne veier.

Lahlums bok behandler tiden fra 1945 til 1975. Men Aftenposten avsløring viser med tydelighet at Arbeiderpartiet ikke har forlatt metodene fra dets storhetstid i norsk politikk.

Den private middagen fant sted 3. januar i fjor hjemme hos Knut Brundtland. Der deltok Nato-sjef Jens Stoltenberg, oljefondssjef Nicolai Tangen, Knut Brundtland selv, samt en del nære familiemedlemmer av de tre. (Aftenposten)

For de av oss med erfaring tilbake til 70-tallet er referansen til etterkrigstidens politikk og til Arbeiderpartiets historie slående. Knut Brundtland er ingen hvemsomhelst i norsk politikk og næringsliv. I denne sammenheng er han den sentrale personen. Vi vet ikke hvem som skjuler seg blant betegnelsen «en del nære familiemedlemmer», men det åpner for spekulasjoner om at Brundtlands mor, selveste landsmoderen, Gro Harlem Brundtland, også var til stede.

Knut Brundtland er sønn av tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland. Han er nær venn av både Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, som han har kjent siden ungdomsårene. Brundtland har ikke villet kommentere saken, skriver Aftenposten. (NTB)

Brundtland inviterte til denne middagen, et halvt år før det ble kjent at nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen ville gi seg i 2022.

Rundt bordet satt Stoltenberg, oljefondssjef Nicolai Tangen, Knut Brundtland og familiemedlemmer.

Brundtland skal ha invitert Stoltenberg og Tangen hjem til seg. Brundtland er nær venn av både Nato-sjefen og statsminister Jonas Gahr Støre. Støre deltar ikke i utnevnelsen av ny oljefondssjef grunnet sitt tette forhold til Jens Stoltenberg.

Brundtland er også venn av Nicolai Tangen. (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Gjestelisten er én ting, men koblingene, også dem som ikke spesifiseres i disse artiklene, er vel så talende. Hvilken rolle spiller det at statsminister Jonas Gahr Støre formelt sett ikke deltar i utnevnelsen av sentralbanksjef (ikke oljebanksjef, slik DN feilaktig skriver), så lenge han er nær venn av familien Brundtland og kandidat Stoltenberg?!

Aftenposten fikk via en SMS bekreftet at møtet fant sted.

Via sin rådgiver Sissel Kruse Larsen bekrefter Jens Stoltenberg i en SMS til Aftenposten at stillingen som sjef i Norges Bank ble nevnt på middagen.

Han opplyser også at han i september 2021 på et fly på vei til FNs hovedforsamling i New York møtte Tangen. «Da hadde de to en samtale, hvor stillingen som sentralbanksjef var ett av temaene», heter det i SMS-en.

Stoltenberg opplyser videre at han også har diskutert jobben med sentralbanksjef Øystein Olsen. (NTB)

Erindringsproblemer for Tangen

Nicolai Tangen har litt større problemer med husken.

«Jeg møtte Jens Stoltenberg tilfeldig da vi var på samme fly fra København til New York 20. september 2021. Da hadde vi en samtale om hva den enkelte skulle gjøre i New York. Vi snakket også kort om at Øystein skulle gå av og om stillingen. Vi møttes ikke utover det», skriver han i en e-post til Aftenposten.

«I tillegg er det verdt å nevne at jeg møtte Stoltenberg på en uformell sosial middag hjemme hos Knut Brundtland der jeg var til stede med min kone. Det var for litt mer enn ett år siden».

Men han avviser at han da snakket med Stoltenberg om stillingen.

«Da snakket jeg ikke med ham om stillingen».

Han legger til:

«Stillingen besettes av Finansdepartementet, og jeg har hverken innsikt i eller påvirkning på den prosessen.»

– Men Stoltenberg sier at dere snakket om stillingen som sjef i Norges Bank under middagen 3. januar. Har du noen kommentar til det?

I en SMS, via kommunikasjonssjefen i Oljefondet svarer Tangen slik:

«Det kan ikke jeg erindre. Dette var jo før Øystein varslet sin avgang, så det må jo i tilfelle ha vært mer generelt om hva jobben går ut på.» (Aftenposten)

Flere partier skeptiske

Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet i august i fjor at han ville gå av i februar 2022. Stillingen ble utlyst i begynnelsen av november. 14. desember bekreftet Stoltenberg at han hadde søkt stillingen.

Den eneste reelle motkandidaten er visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. Flere partier på Stortinget har uttrykt skepsis til at Stoltenberg skal ta over som sjef for Norges Bank, på grunn av hans nære forbindelser både til statsministeren og til Arbeiderpartiet. (NTB)

Det beste ved denne avsløringen er at den trolig og forhåpentligvis gjør det umulig for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å utnevne tidligere statsminister Stoltenberg til ny sentralbanksjef.

Ifølge DN vil ny sentralbanksjef trolig bli utnevnt i statsråd fredag 14. januar. Dersom regjeringen tror de kan sukre en eventuell utnevnelse av Stoltenberg ved å lette på koronarestriksjonene og eventuelt komme med noen flere almisser til en stadig mer presset befolkning og et stadig mer skadeskutt næringsliv, tror vi de tar grundig feil!

Jens Stoltenberg diskuterte jobben som sentralbanksjef i privat middag med oljefondssjefen (Aftenposten)

Stoltenberg snakket om sentralbanksjefjobben i middag med oljefondssjefen (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Les også:

Støre og Vedum: Ingen kontakt med Stoltenberg om jobbsøknad

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.