Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Et stortingsflertall skal være skeptisk til Jens Stoltenberg som sentralbanksjef, og det brukes ord som kameraderi og maktspill. Dermed kan jobben ryke for den tidligere Ap-lederen.

NTB-Johan Falnes og Marie De Rosa forteller at et flertall på Stortinget nå har motforestillinger mot Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

Mens kritikken har vokst hos andre opposisjonspartier, har Rødt så langt gått stille i dørene i diskusjonen om Stoltenberg.

Men nå tar nestleder og finanspolitisk talsperson Marie Sneve Martinussen bladet fra munnen.

– Prinsipielt sett er ikke Rødt imot at ekspolitikere blir sentralbanksjefer. Vi ønsker egentlig mer politisk styring av sentralbanken. Men når det kommer til Stoltenbergs kandidatur, så er vi begynt å bli stadig mer skeptiske, sier Martinussen til NTB.

Denne skepsisen går mer på person enn på politikk, forklarer hun.

– Det henger sammen med hans særegne rolle som maktspiller i norsk politikk.

Martinussen viser til at Stoltenberg ikke bare har hatt mektige stillinger selv, men at han også har hatt mye å si for andres karriere, for eksempel for dagens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I tillegg trekker hun fram de siste dagenes avsløringer om et privat middagsselskap der oljefondssjef Nicolai Tangen deltok, og om samtaler med avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Det gir en følelse av kameraderi, sier Martinussen.

Ifølge henne har Stoltenberg kanskje hatt nok makt i det norske samfunnet nå.

– Han bør kanskje ta et nytt familieråd og tenke på om det kanskje er noe annet han kan finne på.

Fra før har Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, SV og MDG alle ytret skepsis til å utnevne Jens Stoltenberg til ny sentralbanksjef. Når Rødt nå gjør det samme, betyr det at et flertall på Stortinget er mot hans kandidatur.

Stoltenberg selv ønsker ikke å delta i debatten om ansettelsen, opplyser hans pressekontakt Sissel Kruse Larsen til NTB.

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn er blant dem som var tidlig ute for å advare mot å gi Stoltenberg toppjobben. Han mener det faktum at Støre anser seg som inhabil i saken, viser «hvor usedvanlig sterke bånd» Stoltenberg har til den sittende regjeringen.

Også finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, flagget tidlig sine motforestillinger. Mandag skjerpet hun kritikken.

– Jeg går mot ansettelse av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er riktig å si ifra om det, selv om det ikke må være noen tvil om at ansettelsen er Finansdepartementets og regjeringens ansvar, sier Kaski.

Ifølge henne er det uheldig hvis viktige stillinger i samfunnet går til en indre krets av samfunnstopper.

– Det kan svekke tilliten til institusjonene våre om de samme menneskene har klippekort på landets viktigste posisjoner.

Samlet kan argumentene mot ansettelsen av Stoltenberg tolkes som at andre partier er lei av hvordan Arbeiderpartiet tradisjonelt har styrt og fordelt denne typen posisjoner i norsk politikk.

I en tid med et sterkt svekket Ap er det mange som opplever at dette bør få følger for partiets rolle i samfunnet, ikke minst i de andre partiene.

Men KrFs Kjell Ingolf Ropstad har ingen slike betenkeligheter, og han går ut med støtte til Stoltenberg som sentralbanksjef, ifølge  VG.

Høyre, FrP, Venstre, SV og Rødt har til sammen 86 mandater på Stortinget, ett mer enn det som kreves for å få flertall. Med MDG på laget øker antallet mandater til 89.

Stortinget har likevel ingen formell rolle i ansettelsen. Det er Finansdepartementet som håndterer ansettelsesprosessen, og selve utnevningen av ny sentralbanksjef vil skje i statsråd.

Spørsmålet er om Støre-regjeringen er villig til å forsøke å presse igjennom en slik beslutning, eventuelt ved et kabinettspørsmål, og om støttepartiet SV i så fall kan tenkes å felle regjeringen på denne saken.

For Jens Stoltenberg vil det å få en posisjon på slike premisser uansett oppleves som en lite heldig retur til norsk samfunnsliv.

Les også:

 

Stoltenberg: – Noen av oss har snakket sammen

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Støtt oss, bli abonnent du også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.