Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Torstein Bøe / NTB

Stoltenbergs jobbsøknad møtes langt fra med unison jubel. Kandidaturet høster til dels kraftig motstand på Stortinget. Også andre, godt kvalifiserte søkere har meldt seg.

NTB-Steinar Schjetne og Johan Falnes skriver om saken, og det det ser ikke til å være noen automatikk i at tidligere statsminister og nåværende Nato-sjef Jrns Stoltenberg får jobben som landets sentralbanksjef.

– Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier Jens Stoltenberg (62) i en uttalelse sendt til NTB via hans pressekontakt.

Det er han ikke alene om, beretter NTB.  Til sammen har 22 personer søkt på stillingen som ny sentralbanksjef – blant dem visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (48), som ifølge DN også ble oppfordret av departementet om å søke.

– Jeg har søkt på stillingen som sentralbanksjef etter dialog med Finansdepartementet. Som visesentralbanksjef har jeg et godt bilde av hva stillingen innebærer og er motivert for jobben, sier Bache i en kort kommentar til NTB.

Avgjørelsen faller tidlig neste år. Utnevnelsen vil gjelde for en periode på seks år.

Selv om Stoltenberg har en usedvanlig solid bakgrunn, blant annet også som tidligere finansminister, er hans kandidatur omstridt. Flere ledende politikere på Stortinget ytrer skepsis og motstand mot en utnevnelse av ham. De er blant annet bekymret for sentralbankens uavhengighet.

– Det er uheldig at det vil kunne stilles spørsmål ved bindinger, både til regjeringen og til statsministeren. Det vil det ikke være mulig å unngå, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

– Nå forutsetter jeg at Finansdepartementet sørger for å ha en så uhildet prosess som overhodet mulig, sier hun.

Høyre-leder Erna Solberg har i VG ytret ønske om «en diskusjon om hvordan jusseksperter, markedet og markedsaktørene vil oppleve å få en markant politiker fra et regjeringsparti som Norges Bank-sjef».

– Vi forutsetter at det gjennomføres en ordinær prosess av finansdepartementet i forbindelse med denne stillingen, sier hun til NTB.

Stoltenbergs mangeårige nære venn og partifelle, statsminister Jonas Gahr Støre, har gjort det klart at han ikke vil delta i behandlingen av utnevnelsen.

– Vi kjenner hverandre godt, og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta i noen deler av behandlingen av en slik sak, om det skulle bli aktuelt, sa Støre til DN.

Finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi, sier at en ansettelse av en så profilert politiker som Stoltenberg kan bidra til å så tvil om bankens uavhengighet opp mot Stortinget og regjeringen. Han vil derfor betegne en ansettelse som uklok.

– Det er et viktig prinsipp at sentralbanken skal være uavhengig fra regjering og Storting. Det tilhører historien at man utnevnte partipolitikere til denne type stillinger, sier Limi til NTB.

Venstres finanspolitiske talsperson og nestleder Sveinung Rotevatn er skeptisk til Stoltenbergs kandidatur. Han mener det faktum alene at Støre anser seg som inhabil, viser «hvor usedvanlig sterke bånd» Stoltenberg har til den sittende regjeringen.

– Det er viktig at alle i inn- og utland har tillit til at rentefastsettelse, disponering av oljefondet og andre ting skjer uavhengig av regjeringen. Det handler ikke bare om en reell uavhengighet, men også en oppfattet uavhengighet. Da vil det å ha så tette bånd til regjeringen ha betydelige utfordringer, sier han til NTB.

Stoltenberg har «jobbet hele sin karriere innenfor den norske oljebobla» og bør ikke få jobben, mener fungerende parlamentarisk leder Rasmus Hansson i MDG.

– Det er en stor forspilt mulighet hvis vi nok en gang får en klassisk oljeøkonom som henger fast i gårsdagens fossiltenkning, sier Hansson, som dermed forsøker å få også denne saken til å handle om klimaet.

Tidligere Arbeiderparti-størrelser gjør sitt inntog også på andre nøkkelområder: 

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen innstilt som ny riksrevisor

Gode bøker til jul, til deg selv eller andre – bestill nå: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.