Tina Bru (H) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Stortinget. Foto: Torstein Bøe / NTB

Høyre mener det skapes et inntrykk av at en «eksklusiv vennegjeng» styrer mye i Norge, dersom Jens Stoltenberg utnevnes som ny sentralbanksjef.

NTB melder om saken. I politiske kretser uttrykkes det nå bekymring for at Stoltenberg-saken kan skape inntrykk av at Norge styres på en temmelig uheldig måte.

Ifølge NTB  sier finanspolitisk talsperson Tina Bru (H) til Aftenposten at de siste dagers saker i mediene gir et inntrykk av at mye makt sentraliseres til samme eksklusive middagsklubb, nære vennegjeng eller elitenettverk.

– Det er uheldig og kan åpenbart være med på øke den opplevde avstanden mellom velgerne og dem som styrer. Det igjen kan dessverre skade tilliten til det politiske systemet i Norge, sier Bru.

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Nato-sjef Jens Stoltenberg har tidligere nektet for at de to har snakket sammen om stillingen som sentralbanksjef, som Stoltenberg ønsker.

Men her ble det igjen spetakkel for Støre. For det viser seg at dette likevel ikke stemmer – mandag kunne TV 2 fortelle at Stoltenberg hadde tatt opp jobben med Støre i oktober.

– Bare måten det stilles spørsmål ved om disse vennemiddagene har vært uryddige, viser med all tydelighet hvor vanskelig det kan bli med Stoltenberg i rollen som sentralbanksjef. Vi har ikke råd til å rokke ved tilliten og uavhengigheten til en så viktig institusjon som Norges Bank, legger hun til.

Tirsdag ble det kjent at Justisdepartementets lovavdeling mener at Stoltenberg ikke er inhabil til å bli ny sjef for Norges Bank. Stoltenberg er en av to søkere til stillingen. Også visesentralbanksjef Ida Wolden Bache har søkt.

Det hele forventes å bli avgjort i løpet av denne uken. Document omtalte saken også her:

Et oppgjør med Ap-staten: Jobben som sentralbanksjef kan ryke for Stoltenberg

 

Vil du støtte oss?


Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.