Det var ikke én, men to middager hvor Knut Brundtland var vert. Den ene i januar 2021, den andre i mai. Begge ganger var Stoltenberg som ny sentralbanksjef tema. I den første var Stoltenberg selv gjest. I den andre Jonas Gahr Støre. Begge møtte de sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen.
Hukommelsen hos alle tre er dårlig. De kommuniserer med mediene via pressekontakter.

Indikasjonene på at det ble lagt et løp for å få Stoltenberg på plass, er så sterke at mediene nå toner dem ned. Det tar seg dårlig ut at Norges mektigste avtaler etterfølger til en av Norges viktigste stillinger i private middager.

Stoltenberg ringte selv Øystein Olsen samme dag som Olsen kunngjorde at han går av.

Samme dag som Øystein Olsen varslet at han ville gå av som sentralbanksjef, ringte Jens Stoltenberg ham. Siden har de snakket sammen tre ganger om stillingen.

Det opplyser Stoltenberg til TV 2.

«Stoltenberg ringte Olsen for å snakke om hva stillingen innebærer», skriver Stoltenbergs pressekontakt Sissel Kruse Larsen i en tekstmelding.

Hun opplyser videre at Stoltenberg også snakket med Olsen på telefon 7. og 21. november, og igjen 12. desember. (NTB)

Å si at Stoltenberg, som har vært statsminister i en årrekke, trengte opplysninger om hva stillingen går ut på, lyder ikke troverdig.

Nicolai Tangen hadde plikt til å informere Finansdepartementet om middagen med Støre i mai, men det samme må i tilfelle gjelde middagen med Stoltenberg 3. januar. Tangen mente at middagen var privat.

Oljefondssjef Nicolai Tangen informerte ikke Finansdepartementet om middagen med Jonas Gahr Støre i mai i fjor, der Norges Bank og Jens Stoltenberg ble tema.

Tangen tok opp at Jens Stoltenberg ville være en kvalifisert kandidat til jobben som ny sjef i Norges Bank den dagen Øystein Olsen trakk seg. Støre selv har sagt at han avviste å diskutere dette fordi han dermed ville være inhabil overfor Stoltenberg.

Sjefen for oljefondet skal imidlertid ikke ha møter med folkevalgte organer uten at finansministeren er informert og gitt anledning til å være med, skriver VG.

Tangen sier til VG at han ikke informerte om middagen med Støre – den daværende opposisjonslederen på Stortinget, fordi han mener middagen var privat. Middagen ble holdt hos investor Knut Brundtland, tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands sønn.

– Knut inviterte meg til middagen i kraft av å være en venn av ham, ikke i kraft av min jobb som oljefondssjef, skriver Tangen i en e-post til VG via presseansvarlig Line Aaltvedt. (NTB)

Her tøyer man begrepene for å tilpasse dem situasjonen. Tangen er oljefondssjef 24/7, og prosessen med å finne Olsens etterfølger var i gang.

Finansdepartementet dekker over for Tangen.

Heller ikke i Finansdepartementet mener man at det var naturlig å informere om sammenkomsten med Støre, fordi middagen var privat, skriver kommunikasjonssjef Therese Riiser i en e-post til avisen.

Tangen husker eventuelt ikke, eller han reduserer samtalene til minutter. Det later ikke til at han tar offentligheten seriøst.

Til NRK sier Tangen at samtalen med Støre varte i under ett minutt i en to timer lang samtale om internasjonal økonomi.

– Jens Stoltenbergs navn ble kort nevnt i en samtale om de store utfordringene fondet står overfor, sier Tangen.

De nye opplysningene forsterker inntrykket av avtaler på bakrommet.

Både SVs Kari Elisabeth Kaski, Venstres Sveinung Rotevatn og Rødts Marie Sneve Martinussen mener på sin side at departementet burde vært orientert.

Det ligger en betydelig arroganse i bagatelliseringen av at statsministeren går på middag for å møte oljefondssjefen.

Støre opplyste til NTB tidligere denne uka at Norges Banks framtid ikke var et tema under middagen, men at Jens Stoltenbergs navn ble nevnt.

– Jeg har møtt Nicolai Tangen én gang, og det var på en middag som jeg ble invitert til, hvor jeg fikk snakket med ham i et par timer. Det var nyttig for meg å høre hvordan han som oljefondssjef vurderte internasjonal økonomi, sa Støre til NTB.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.