26. mars: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør at Nicolai Tangen (på skjerm fra London) blir  Yngve Slyngstads etterfølger som sjef for Norges Bank Investment Management eller Oljefondet. Foto: Ole Berg-Rusten/Scanpix

Yngve Slyngstad kunngjorde 25. oktober at han ville trekke seg som leder av Oljefondet. Tre uker senere blir han med på Nicolai Tangens luksustur til USA, hvor ny leder av Oljefondet var tema blant deltakerne. Det bekrefter Slyngstad til VG.

– Pratet du med Tangen om den ledige stillingen på seminaret?

– Selvsagt var det et tema på seminaret. Jeg hadde levert min oppsigelse 25. oktober og seminaret til Tangen var midt i november. De lurte på hvorfor jeg ville slutte og hvem som burde ta over. Det var ikke et spesielt tema mellom Tangen og meg.

Saken blir mer og mer spesiell.

– Spurte du ham om han vurderte å søke?

– Vi pratet om stillingen, men jeg har ikke anbefalt eller bedt noen om å søke.

På spørsmål om han ba Tangen søke, svarer Slyngstad unnvikende.

– Ønsket du Tangen som din etterfølger?

– Jeg kan ha sagt til ham og alle andre som var der at vi trenger flinke folk i den stillingen, sier Slyngstad.

Norges Bank vil undersøke Slyngstads USA-reise 

 

Det svaret er en selvfølgelighet. Slyngstad serverer ikke selvfølgeligheter. Det høres heller ut som den «flinke» var Tangen, Slyngstad vil bare ikke si det.

Nå begynner saken også å bli en varm potet for sentralbanksjef Øystein Olsen. Han sier gjennom kommunikasjonssjefen at han vil se på om Slyngstad skulle tatt rutefly hjem og ikke «sittet på med Tangen», som Slyngstad formulerer det.

Slyngstad angrer på at han ikke tok toget tilbake til New York og rutefly hjem. Det er første gang han flyr noe annet enn rutefly, røper han og viser at han følger reglene. Men nettopp dette faktum fremhever hvor spesiell denne turen var, med to innleide luksusfly, ett fra Stansted og ett fra OSL.

Slyngstad forsvarer seg også med at turen var avtalt halvannet år i forveien. Men da var det ikke offentlig kjent at Slyngstad skulle gå av. I det øyeblikk Slyngstad gjorde den beslutningen kjent, forandret spillereglene seg. Slyngstad burde visst at han ikke kunne dra på Tangens luksusseminar.

Det er vanskelig å forstå at en intelligent mann som Slyngstad ikke forsto implikasjonene. Han reiste som oljefondssjef tre uker etter at han hadde varslet sin avgang. Han måtte vite at spørsmålet om etterfølgeren ville være et hett tema. Han innrømmer sogar å ha drøftet spørsmålet med Tangen.

Han lar Tangen betale for seg.

I begynnelsen av desember, ifølge Tangen selv, blir han invitert på lunsj av hodejegerfirmaet Russel Reynolds som har fått jobben med å finne Slyngstads etterfølger. Det er tre uker etter turen til USA. Russel Reynolds kontakter flere som var med på turen, bl.a. regjeringsadvokat Frederik Sejersted som anbefaler sin venn.

I et litt større perspektiv: Slyngstad forsvarer deltakelsen på turen med at det er interessant å delta på et seminar med toppfolk om fremtidens kapitalisme.

Men Norges sovereign wealth fund er så stort at mange er opptatt av hvem som leder det. Slyngstads kunngjøring av sin avgang gjorde ham til hovedperson.

Øystein Olsen later som han ikke forstår problemstillingen med at hans avtroppende oljefondsjef har blitt påspandert av mannen som ble hans etterfølger.

– Når ble dere informert om turens omfang og deltagere?

– Det var stor åpenhet hos oss om turen, men jeg har først i ettertid fått vite om program og deltagere. Turen var uansett ikke en del av ansettelsesprosessen og Slyngstad deltok ikke i den prosessen.

Dette lyder ikke rimelig. Var det stor åpenhet om turen, men ingen nysgjerrighet om hvem som deltok og program? Kristin Skogen Lund beskrev det som en anledning man bare får en gang i livet. Virker det tilforlatelig at man ikke snakket om turen i forkant eller etterpå? Turen kom ikke opp i ansettelsesprosessen, sier Olsen. Og så? Er ikke det snarere underlig?

Det virker som om Olsen ikke ønsker å gå nærmere inn på saken, men svarene han gir er klønete og han ber om oppfølging.

Hvis man skal ta ham på ordet – at turen ikke kom opp i prosessen – betyr ikke habilitet noe? Er det i orden at sjefene kan bli påspandert og drøfte etterfølgeren med velgjøreren? Som så blir ansatt?

 

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.