Nytt

Øystein Olsen (t.v.), leder for hovedstyret i Norges Bank og sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstad presenterer årsrapporten for Statens pensjonsfond utland 2019 under en pressekonferanse i Norges Bank. Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk i 2019 en avkastning på 19,9 prosent. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nicolai Tangen og Yngve Slyngstad har vært venner siden 2016 og har hatt jevnlig kontakt, både faglig og vennskapelig. Slyngstad har innrømmet at han og Tangen berørte hvem som skulle fylle stillingen som oljefondsjef under turen til USA. Men det var det.

Slyngstad markerte avstand til Tangen – sa ikke noe om vennskapet – og bedyret at han ikke hadde hatt kontakt med Tangen etter turen.

Dagens Næringsliv har fått tilgang til epostkorrespondanse som viser noe helt annet.

6. januar stiller Tangen Slyngstad et direkte spørsmål:

«Jeg lurte på om jeg kunne spørre deg om en liten tjeneste? Dine sko som leder av Nbim blir veldig vanskelig å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?,» skriver Tangen i en epost til Slyngstad 6. januar 2020.

Nicolai Tangen sendte epost til Yngve Slyngstad etter luksusturen: Ba om et møte om stillingen som oljefondssjef

Nbim står for Norges Bank Investment Management, en formell betegnelse på Oljefondet.

Tangen sier at Slyngstad ikke besvarte henvendelsen 6. januar, hvor Tangen tilbød seg å komme til Oslo. Tangen vil vite mer om «politiske føringer». Har det ikke streifet ham at han etter å ha påspandert Oljefondsjefen allerede har krysset en grense som gjør det umulig å spørre ham om «en tjeneste»?

Slyngstad har vært ordknapp og ikke sagt noe om at han og Tangen har kjent hverandre i flere år.

Korrespondansen DN har fått innsyn i viser omfattende kontakt mellom Slyngstad og Tangen. Den første dialogen mellom dem var i august 2016, da Tangen ble invitert som foredragsholder på investeringsteamet i Norges Banks forskningskonferanse NFRC.

De har møttes på konferanser og korrespondert om kunst og avhandlingen til Tangen: Intervjuer med de 20 beste forvalterne i Europa. Slyngstad fant den interessant.

Det er ellers interessant at Tangen forsøkte å få Barack Obama til konferansen på Wharton School of Business. Tangen siktet mot stjernene.

Av noen navn på gjestlisten, som BBCs Zeinab Badawi, kan man slutte at Trump eller noen av hans medarbeidere, neppe ville vært aktuell.

Ellers reiser avsløringene også nye spørsmål rundt sentralbanksjef Øystein Olsens rolle. Olsen sier han først fikk høre om turen til USA i etterkant. Han visste ikke hvem som spilte inn Tangen, samtidig sier han til Politisk kvarter at hanledet prosessen:

…. jeg leder hovedstyret og jeg ledet utvalget som ble satt ned for å vurdere kandidater, altså ansettelsesutvalget, sa Olsen.

Men hva slags ledelse var dette hvis Olsen ikke spurte hvem som foreslo en hedgefondforvalger som bor i London og har tjent milliarder. Har Olsen bare vært på «the receiving end», den som tok imot?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Glad i  bøker? Gode bøker? Viktige bøker?

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!