Sakset/Fra hofta

Nicolai Tangen avbildet i London, som ny sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond. Foto: Nina E. Rangoy / NTB Scanpix

Bruduljene og sinnet etter avsløringen av påtroppende sjef for oljefondet, hedgefond-milliardæren Nicolai Tangen vokser, parallelt med at flere på gjestelisten nå gjør sitt beste for å fjerneinntrykket av tidenes smøretur. Sistemann ut med smør på slipset, er etikk-vokteren og medlem av den norske Nobelkomiteen, Henrik Preben Syse. Det finnes flere ubesvarte spørsmål.

Overfor DN bekrefter Syse at han har sittet i styret for Ako-fondene siden 2008 og har fått 150.000 kroner i honorar årlig.

– Jeg ble spurt av Tangen om å sitte i styret blant annet fordi jeg hadde arbeidet med etikk og samfunnsansvar. Det var en kompetanse han gjerne ville ha med, sier Syse. Han er forsker ved Institutt for fredsforskning, medlem av Nobelkomiteen og har vært etikkrådgiver for Oljefondet.

– Ser du noe etisk betenkelig med denne selskapsstrukturen i et skatteparadis som Cayman?

– Dette har ikke noe med skatteparadis-delen å gjøre, men fondet er etablert der fordi store stiftelser og institusjoner som har pengene sine i Tangens fond, foretrekker den type registrering. Det er ingen som unndrar seg skatt eller forsøker å holde noe skjult. Vi mener derfor dette er fullt ut etisk forsvarlig, og så er det samtidig noe vi hele tiden diskuterer i styret for å sikre oss at vi følger de beste etiske og juridiske standarder. Et stort antall fond er registrert slik, selvsagt uten at dette anses av britiske eller andre finansmyndigheter som skatteunndragelse.

Tidligere har både Norges FN-ambassadør Mona Juul, NUPI-direktør Ulf Sverdrup og Oljefondets avtroppende sjef, Yngve Slyngstad, bedyret at «de ikke visste, ikke tenkte, eller ikke mente».

Syse sier til Dagens Næringsliv at han ikke har noe å skjule. Det er mulig Syse synes at skatteparadiset Cayman-øyene er helt i orden for rikinger som leker filantroper, men vi holder med Professor Petter Gottschalk som lørdag sa til Document at både verten Tangen og deltakerne fra det offentlige Norge, utviste «usedvanlig dårlig dømmekraft«.

– Jeg gjorde dårlige vurderinger

Nåværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sa søndag at han ville betale for måltidene, som han hadde glemt å føre opp på sin reiseregning.

Isaksen bekrefter overfor VG at han vil be Næringsdepartementet om å få tilsendt regningene for måltidene på seminaret. Departementet har fra før av dekket reise og overnatting.

Selv om seminaret var i november, var det først denne uken at Isaksen førte opp at den nyansatte oljefondssjefen Nicolai Tangen betalte måltidene. (NTB)

Tirsdag, to dager senere har arbeids- og sosialministeren fått oppleve feil i sitt gamle departement!

– Som sagt har det vært klart at departementet skal betale for hotellet, dette står også i reiseregningen min. Men ved en feil i departementet har de ikke betalt regningen. Dette ordnes det nå opp i, sier Røe Isaksen, som tidligere har sagt at både reise og hotell ble betalt av departementet,

– Hvordan har denne feilen oppstått?

– Det må du nesten spørre Næringsdepartementet om. Men det skyldes rett og slett en feil eller misforståelse i departementet, sier Røe Isaksen til NTB.

Selv om Røe Isaksen er en venn av både Henrik Syse og Nicolai Tangen, understreker han at han ikke har hatt noen innflytelse på ansettelsen av Tangen som ny sjef for NBIM/Oljefondet, men:

– Samtidig ser jeg også at jeg har gjort noen vurderinger som var dårlige eller mangelfulle og må ta selvkritikk for det – selv om det var vurderinger som jeg den gang mente sto seg, sier han. (NTB)

Flere ubesvarte spørsmål

Selv om det nå er avklart at Representantskapet i Norges Bank vil granske ansettelsen, er vi ikke i tvil om at de vil få en tøff jobb med å skrape smurningen av alle som var involvert i ansettelsen av Nicolai Tangen.

Onsdag må sentralbanksjef og styreleder Øystein Olsen forklare seg, melder DN tirsdag ettermiddag.

Blant spørsmålene Representantskapet må prøve å komme til bunns i, er det fire sentrale spørsmål:

  1. Har  Ako Capital på noe tidspunkt hatt oppdrag for NBIM, eller har de gjort noen som helst forsøk på å selge seg inn som forvalter til NBIM?
  2. Har NBIM brukt hodejegerne Russel Reynolds tidligere?
  3. Var Sentralbanksjef Øystein Olsen og/eller ansettelsesutvalget i Norges Bank kjent med at selskapets hodejeger Harald Kringlebotn og Nicolai Tangen var og er (?) gode venner?
  4. Hvilken rolle har NBIM hatt til investeringskapitalselskapet Verdane?

Les også:

Document arbeider med en større sak som om ikke annet vil anskueliggjøre flere av festdeltakernes «festlige omgang» med vanlig norsk, skatteetikk og -moral. Vi er interesserte i få kontakt med lesere som har tips i denne saken. 

Vi kan nåes på kryptert telefon (Telegram) +47 41354638 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!