Julie Brodtkorb og Øystein Olsen var vertskap under Norges Banks middag på Grand Hotel 13. februar. «Alle» var der. Brodtkorb er leder for Representantskapet i Norges Bank og skal tirsdag lede et møte som skal vurdere om det skal hasteinnkalles til plenumsmøte for å drøfte situasjonen som har oppstått rundt Tangen. Foto: Terje Pedersen/Scanpix

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier det er befriende å vite at det ikke var noen sammenheng mellom smøreturen til USA og det at Nicolai Tangen tre uker senere ble headhuntet som ny sjef for Oljefondet.

– Det er veldig godt for meg å kjenne sannheten. Å vite hva som er sant, sa sentralbanksjef Olsen da han gjestet Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

– Sannheten er at det er og var absolutt ingen kobling mellom den turen, og den prosessen og de vurderingene som ble gjort rundt ansettelsen av Nicolai Tangen, fortsatte han. (NTB)

Spørsmålet er om denne form for forsikringer er nok til å berolige den faste komite i Representantskapet som møtes tirsdag. Habilitet har med rolleforståelse å gjøre.

Jo flere spørsmål Olsen ikke klarer å besvare, jo vanskeligere blir det for ham å forsikre at det ikke forelå koblinger.

  1. Han sier han ikke visste om turen før i etterkant.
  2. Han vet ikke hvem som foreslo Tangen som ny oljefondsjef.
  3. Han innrømmer at styret ikke har sett hele kundelisten til Tangen.
  4. Tangen får beholde fire av sine egne milliarder i Ako Capital, hvor de forvaltes gratis. Tjenesten er verdt et sted mellom 50-100 millioner kroner. I året.

Olsen har kommet bakpå og må løpe etter en historie som mediene nå styrer. Det er en uholdbar posisjon og Olsen må komme opp med bedre svar.

 

 
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.