Sakset/Fra hofta

Hvor langt tør leder av Representantskapet, Julie Brodtkorb, gå overfor sentralbanksjef Øystein Olsen. Det er han ansvaret hviler på for ansettelsen av Tangen. Her fra årsmiddagen 13. februar. Petter Stordalen på vei ut. Foto: Terje Pederssen/Scanpix

Leder av Representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb, sier til NRK Dagsnytt at det er så godt som sikkert at de vil granske ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondsjef.

– Signalene jeg får fra den faste komite og medlemmer av Representantskapet, heller i den retning. Dette er ikke noen normal situasjon, sier Brodtkorb.

– Slik saken har utartet nå, tror jeg det er positivt og viktig å få gjort det nå, framfor å vente til vårt møte i juni, sier hun.

Representantskapet skulle hatt et ordinært møte 11. juni. Nå blir det et ekstraordinært før den tid.

Et eget utvalg av styret, med sentralbanksjefen som leder, sto for ansettelsen. Det er hvirvlet opp en rekke spørsmål om forbindelsen mellom Tangen og den sittende oljefondsjefen Ynge Slyngstad, som det viste seg har hatt forbindelse siden 2016. En rekke samfunnstopper, blant dem regjeringsadvokat Frederik Sejersted, var med på turen til USA. Sejersted opptrådte senere som karaktervitne for Tangen overfor hodejegerfirmaet Russel Reynolds. Flere statsansatte har i ettertid beklaget at de lot Tangen spandere turen og vil nå etterbetale.

Inntrykket dette har skapt har ikke vært positivt. Man kan spørre: Visste ikke Tangen at offentlig ansatte ikke kan motta goder i et slikt omfang, turen ville hvis den skulle vært betalt fullt ut, beløpet seg til titusener. Eller var det nettopp det han gjorde?

Hvis man skal komme til bunns i saken må Representantskapet våge å stille frekke spørsmål. Øystein Olsen har hittil tatt en holdning som signaliserer at «sånt driver vi ikke med» og «her er det orden i tingene». Det er en måte å avskrekke på. En skal ikke stille «frekke» spørsmål. Men mye tyder på at man må det med Tangen. Han er selv en «frekk» person, en som ikke tar et nei for et nei.

Hvis Øystein Olsen og styret ikke har oppdaget det har de ikke forstått hvem de har ansatt. Hvis det er de egenskapene de har gått etter – og som har gitt resultater – er Norges Bank selv havnet i et uføre. Det kan også være at de er fascinert av resultatene uten helt å ville se hvilke egenskaper og metoder de er skapt med.

Det vil være typisk norsk å ønske å ha i pose og sekk.

Det demonstrerte alle samfunnstoppene som ble med på turen til USA. Prisen for å bli med ble langt høyere enn prisen i kroner og øre.

Financial Times har oppdaget storyen, og den lever nå sitt eget liv.

Julie Brodtkorb og Representantskapet kunne nok ønske å legge ballen død for ikke å sette Norges Bank i et dårlig lys. Men det er så mange aktører her som ser hva som har foregått at det kan bli vanskelig.

Tangen er blitt en gordisk knute.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!