Nicolai Tangen (på storskjerm til venstre) presenteres som ny sjef for Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet. Han ble presentert via videolink under en pressekonferanse i Oslo den 26. mars 2020. Til høyre står avtroppende leder for fondet, Yngve Slyngstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix.

Nicolai Tangen blir ny sjef for Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet. Han har de siste årene ledet et fond i London.

Tangen skal forvalte Norges oljeformue, som nå er på rundt 10.000 milliarder kroner.

– Dette er ikke bare drømmejobben min. Det er drømmen min, sier Tangen.

– Jeg er en beskjeden sørlending. Jeg har vært interessert i finans siden jeg var liten gutt og gikk med aviser og solgte blomster på restauranter – og kjøpte aksjer for pengene, fortsetter han.

Utnevnelsen ble kjent under en pressekonferanse i Norges Bank torsdag.

Norges sparepenger
– Det er en fantastisk ære å ta over ledelsen av oljefondet, og det er et stort ansvar å passe på Norges og alles sparepenger. Yngve Slyngstads sko er naturligvis veldig store å fylle, sier han.

Tangen, som er født i 1966, er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene med en nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

Han kommer fra jobben som administrerende direktør i AKO Capital, som han stiftet i 2005. Selskapet har i dag rundt 70 ansatte og forvalter pengene til universiteter, veldedige stiftelser og familieselskaper. AKO Capital er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

– Det å dra fra London til Norge for å lede oljefondet må føles litt som da Solskjær dro fra Molde til Manchester for å lede Manchester United. Oljefondet ligger helt på topp i finansbransjens Champions League, sier han.

Slyngstad slutter
Yngve Slyngstad, som har ledet Statens pensjonsfond utland i tolv år, varslet i fjor høst at han gir seg.

Ansettelsen er gjort av hovedstyret i Norges Bank.

– Hovedstyret er trygg på at vi med Nicolai Tangen har vi fått den beste kandidaten til å lede Statens pensjonsfond utland. Tangen har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode finansielle resultater som internasjonal kapitalforvalter, sier hovedstyrets leder og sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Oljefondet er et av verdens største fond og eier nesten 1,5 prosent av alle verdens børsnoterte aksjer. De første kronene ble satt inn i fondet i 1996 og siden den gang er det blitt tilført 3.300 milliarder kroner i oljeinntekter. Over halvparten av fondets verdi er avkastning på investeringene.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂