Nicolai Tangen da kunngjøringen kom om at Tangen var utnevnt til ny sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix

Tidligere hovedstyrevaramedlem i Norges Bank, jurist og økonom Gøril Bjerkan er en av flere som mener påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen kan bli inhabil.

Onsdag skal Tangen etter planen få ansettelsesavtalen sin med Norges Bank vedtatt i hovedstyret. I en kronikk i Dagens Næringsliv påpeker Bjerkan at Tangen kan bli inhabil når han skal treffe investeringsbeslutninger på grunn av sine koblinger til Ako-systemet. Tangens habilitet ble ikke vurdert før ansettelsen 24. mars, noe Dagens Næringsliv skal ha fått bekreftet.

Tangens eierskap i forvalterselskapet Ako Capital og hans andeler i Ako-fond må ikke komme i konflikt med jobben som sjef for Norges Bank Investment Management (Nbim), som forvalter oljefondet.

– Tangen risikerer å bli inhabil i svært mange saker. Hvis hovedstyret ansetter en som vil være inhabil, så mener jeg det kan argumenteres for at vedtaket om ansettelse er ugyldig, sier Bjerkan.

Jussprofessorene Jan Fridthjof Bernt og Hans Petter Graver ved universitetene i Bergen og Oslo støtter henne.

Norges Bank svarer i en epost at hovedstyret siden 2. april har arbeidet med å få på plass en ansettelsesavtale som sikrer at det etableres nødvendig avstand mellom SPU (oljefondet, red.anm.), Ako-systemet og Nicolai Tangens personlige formue, herunder spørsmål om habilitet.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂