Norge vil slutte seg til en forlengelse av Jens Stoltenbergs periode som Nato-sjef hvis de allierte er enige om det, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Støre har diskutert saken med Stoltenberg og formidlet sin støtte.

Denne samtalen har funnet sted «de siste dagene», sier Støre til NTB.

– Ett av temaene som har kommet opp mot toppmøtet, er at flere av mine kollegaer i Nato nå har reist spørsmålet om en mulig forlengelse av Stoltenberg, sier Støre.

– Da har min kommentar vært, som jeg også har ytret til Stoltenberg, at det er stor anerkjennelse for jobben han har gjort. Den har vært viktig i denne krisen. Og hvis det skulle være et ønske blant Nato-landene om forlengelse, og han ønsker det, så vil Norge støtte det, sier han.

Overlater beslutningen til medlemsland

Stoltenberg sier selv at det er opp til lederne i Natos 30 medlemsland å ta denne beslutningen.

– Jeg overlater den avgjørelsen til de 30 lederne. Jeg har ikke ytterligere å tilføye, sa Stoltenberg da han ankom et hastetoppmøte i Nato torsdag morgen.

Der skal Stoltenberg møte stats- og regjeringssjefer fra Natos 30 medlemsland.

På spørsmål om det kan komme en eventuell avgjørelse på Stoltenbergs videre skjebne i Nato allerede torsdag, svarer Støre:

– Det er ikke umulig.

En sentralt plassert kilde i Nato sier til NTB at det har vært et jevnt press på at Stoltenberg fortsetter som generalsekretær hele tiden, også etter at han fikk jobben som sentralbanksjef i Norge, og særlig etter at Russland invaderte Ukraina.

Har diskutert med andre Nato-ledere

Støre mener Nato enten må begynne arbeidet med å finne en ny generalsekretær, eller spørre om Stoltenberg skal fortsette.

– Og jeg har inntrykk av at det er mange som ønsker det siste, sier Støre, som ikke vil røpe hva Stoltenberg har sagt i samtalene de to har hatt.

– Vi mener også han har gjort en god jobb og at det å ha kontinuitet i dette nå kan være et godt poeng, sier statsministeren.

Støre forteller at han har diskutert dette spørsmålet også med ledere i andre Nato-land, men vil ikke røpe hvilke.

– Jeg bruker mye tid hver dag nå på å snakke med andre Nato-kolleger, først og fremst om situasjonen i Ukraina, men i noen sammenhenger har også dette kommet opp, sier Støre til NTB.

Finansdepartementet forbereder seg

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sa til NRK onsdag at Jens Stoltenberg har informert ham om diskusjonene i Nato som kan føre til at han fortsetter som generalsekretær.

– Jeg har snakket med Jens Stoltenberg tidligere denne uka. Der informerte han om at det var mer diskusjon rundt hans rolle i Brussel. Og så må også han avvente hva som faktisk skjer, sier Vedum til NRK, som kaller det en «ren informasjonssamtale».

Kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, Therese Riiser, opplyser til NTB at departementet forbereder seg på en mulig Nato-forlengelse for Stoltenberg.

– Akkurat hvordan vi vil håndtere det, vil vi komme tilbake til hvis det blir en realitet, sier Riiser.

Les og se også:

Doc-TV LIVE: Norsk lekestue i bøllenes verden

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.