Jens Stoltenberg på pressekonferanse før NATOs forsvarsministermøte i Brüssel onsdag og torsdag. Foto: Francois Lenoir/Reuters/NTB Scanpix

Norges tilbud om å tilrettelegge for samtaler mellom partene i Afghanistan tas godt imot av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Fredsprosessen i landet er ett av temaene som skal diskuteres når Natos forsvarsministre samles. Natt til onsdag meldte CNN at USA og Taliban allerede denne uken kan bli enige om en avtale for å dempe volden i landet.

Afghanistans president Ashraf Ghani la i løpet av natten ut flere Twitter-meldinger etter en samtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo.

– I dag hadde jeg gleden av å få en telefon fra Pompeo, som informerte meg om betydelig framgang i de pågående fredssamtalene med Taliban, skriver Ghani.

Mulig norsk innsats

Det kan bane vei for norsk innsats i fredsprosessen i landet.

– Hvis vi ser fremskritt som gjør at vi kan sette i gang en dialog internt i Afghanistan, så er dette noe Norge og Tyskland har tilbudt seg å tilrettelegge for. Det tilbudet setter vi pris på, sa Stoltenberg på vei inn til det to dager lange møtet i Brussel.

Nato-sjefen gjentar at Taliban må vise en reell vilje og evne til å redusere volden, og at Nato vil være positiv til alle skritt i den retningen.

– Vi mener den beste måten for Nato til å støtte prosessen videre er å fortsette vårt oppdrag med trening, assistanse og rådgivning. Når vi hjelper afghanerne, sender det et tydelig signal til Taliban om at de ikke kan vinne på slagmarken, men må inngå reelle kompromisser ved forhandlingsbordet.

Omtalt i sommer

Allerede sist sommer skrev nyhetsbyrået AP at Norge forberedte seg på å tilrettelegge for samtaler mellom Taliban og den afghanske regjeringen. Tidlig i september avlyste USAs president Donald Trump møter med partene i Afghanistan og erklærte stans i samtalene. I november ble de gjenopptatt, og nå kommer det altså signaler om en mulig kunngjøring innen kort tid.

Utenriksdepartementet ønsket ikke å kommentere en mulig norsk rolle sist gang saken fikk oppmerksomhet. Etter Stoltenbergs uttalelse onsdag skriver kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i UD følgende i en epost til NTB:

– Norge har gjennom en årrekke tatt til orde for en bred politisk løsning på konflikten i Afghanistan og oppmuntret partene til direkte forhandlinger. Norge er villig til bidra hvis partene ønsker det.

Irak og Russland

Innsatsen i Irak og hvordan Nato skal forholde seg til russiske raketter etter at INF-avtalen kollapset er de andre hovedtemaene som skal diskuteres ved Nato-hovedkvarteret i Brussel.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) representerer Norge på møtet, før han og Stoltenberg reiser videre til helgens sikkerhetskonferanse i München. Dit kommer også statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.