Representanter for Taliban er nå i samtale med norske utenriksmyndigheter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Norge er på farten i nye fredsoppdrag, og kanskje nye giverlandsgrupper. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide hadde onsdag et møte med mulla Baradar, en av topplederne i Taliban.

Det er VG som beretter om saken. Avisen siterer blant annet Bistandsaktuelt:

–  Det kommer til å bli en krevende prosess videre, og jeg understreket at det hviler et stort ansvar på partenes skuldre. Det er en milepæl for afghanerne at forhandlingene nå er i gang, sier Eriksen Søreide i en kommentar til Bistandsaktuelt.

Møtet foregikk digitalt og inngikk i en afghansk fredsprosessen der Norge har en «støtterolle», opplyser VG.

Det har tidligere ikke vært denne typen offisielle fredsforhandlinger mellom afghanske myndigheter og representanter fra Taliban. Agendaen sies å være å få slutt på den 20 år lange krigen i landet.

Hva Talibans motiv er for å snakke med norske myndigheter i denne forbindelse, er ikke omtalt.

– Forhandlingene er en historisk mulighet til å få en slutt på krigen i Afghanistan, og oppstarten av forhandlingene gir grunn til forsiktig optimisme, sa Eriksen Søreide i forrige uke.

Det er ikke opplyst nærmere hva Norges støtterolle innebærer i praksis, og hvorvidt dette vil medføre pengeutbetalinger fra Norge til ulike mottakere i Afghanistan, et av verdens mest korrupte land.

Det er heller ikke klargjort mer om hvorfor norske myndigheter har funnet det naturlig å påta seg en rolle i denne konflikten på den andre siden av jordkloden.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!