Det har vært merkelig stille fra Høyre, KrF og Venstre i forbindelse med regjeringens invitasjon av Taliban til Norge for å forhandle og «føre dialog».

Kan dette skyldes at også Solberg-regjeringen inviterte Taliban til Norge i 2015, hvor det ble gjennomført møter der også afghanske myndigheter deltok.

Tre representanter for Taliban ble utstyrt med dekknavn, skjult blant vanlige turister og fraktet til et fredsmeklingskurs på Akershus festning i regi av Forsvarets høgskole, skrev NRK den 25. mars 2015.

– Interessant. Hvis Taliban og afghanske myndigheter var på dette kurset, er det fascinerende, sier Kate Clark, direktør i Afghan Analyst Network.

Taliban var invitert av norske myndigheter. Norge hadde da vært i krig med Taliban i over et tiår.

– Deltagerne, som er fra hele verden, får øve på forhandlinger av avtaleverk. De får lese andre våpenhvileavtaler, de får diskutere med hverandre, med parter fra andre konfliktområder i verden og de får konkrete råd fra dem som arrangerer kurset, forteller kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet.

At dette foregikk på Akershus festning, er nokså spesielt, da det er der norske soldater hadde mottatt heder og medaljer for sin kamp mot Taliban.

På samme sted ble altså representanter fra Taliban mottatt av statssekretær i utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen.

UD ville ikke kommentere saken overfor NRK den gangen.

– Dette var et internasjonalt kurs. Vi har gjort en avtale med alle deltakerne på kurset om at vi ikke skal kommentere hvem som var her, svarer Salvesen.

Utenriksminister den gangen var Børge Brende, og forsvarsminister var Ine Marie Eriksen Søreide, begge fra Høyre.

Brende har hatt flere år i posisjoner i World Economic Forum, og tiltrådte som president i WEF i 2017, hvor han samarbeidet nært med Claus Schwab.

Søreide tok over for Brende som utenriksminister.

Det er verdt å merke seg at FrP fortsatt satt i regjering, og Sylvi Listhaug var landbruksminister. Sistnevnte har kommet med kritikk av sittende regjering på grunn av pengebruken i forbindelse med Taliban-møtet som pågår nå.

Det er dog noen klare forskjeller mellom de to Taliban-møtene. I 2015 var også afghanske myndigheter til stede. Det fremheves at det var et internasjonalt kurs, med deltakere fra hele verden.

Denne ganger er Taliban myndighetene, og det er ingen reell motpart på den andre siden av bordet.

Også i 2013 var det forhandlinger med Taliban i både Doha og Norge. Den gangen var Espen Barth Eide (Ap) utenriksminister.

– Vi har spilt en nøkkelrolle i dette arbeidet, sa Espen Barth Eide til NRK den gangen.

Anstrengelsene for å skape fred i Afghanistan har ikke oppnådd noen resultater. Situasjonen i landet er like håpløs som før, til tross for utallige milliarder som er kasted ned i et sort hull.

Det er muligens en rød tråd her?

Frp vil vite prisen på Taliban-besøk

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.