UD og Sylvi Listhaug fyrer løs mot hverandre i det som er et splittet syn på Norges håndtering av Midtøsten-krisen.

Nylig opplyste Utenriksdepartementet at de ble invitert til å slutte seg til erklæringen som ble regnet som den siste advarselen overfor houthiene før USA og Storbritannia begynte å angripe dem i Jemen.

Norge valgte heller å snakke med dem, og har flere ganger de siste ukene vært i direkte kontakt med militsen. Blant annet har de understreket at houthienes angrep mot skipsfart i Rødehavet er uakseptable og må opphøre umiddelbart.

Dette får FrP-leder Sylvi Listhaug til å reagere kraftig.

– Hvor naiv er det mulig å være når man ser ut til å tro at Norge ved å snakke med houthiene skal stanse angrepene? I stedet for å støtte Storbritannia og USA, som prøver å stanse terroristene og beskytte sivile skip, tror den norske regjeringen det nytter med dialog, sier hun.

Listhaug legger til at man regelrett må være dum hvis man tror det hjelper å snakke terrorister til fornuft.

– Det er uheldig at Norge velger denne linjen. Raketter mot sivile skip kan ikke møtes med prat. Det er naivt å tro at terrorister kan møtes med dialog, sier FrP-lederen.

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) forsvarer imidlertid dialoglinjen regjeringen har valgt på Norges vegne.

– Ja, norske diplomater snakker med houthiene. Samtaler alene kan ikke få slutt på angrepene, men skal vi få løst problemer, er det nødvendig faktisk å snakke med dem vi er uenige med. Det er også USA enig i, sier han, og legger til:

– Det er oppsiktsvekkende naivt av Listhaug å tro at dette problemet kan løses ved at vestlige land bomber houthiene i Jemen. Det mener heller ikke USA, men det later til å være FrPs forslag.

Deler ut «enveisbillett» fra Danmark til Midtøsten

I tillegg har nå EU besluttet å innføre et nytt sanksjonsregime rettet mot Hamas. Men Norge er ikke villig til å gjøre dette.

– Hvis EU vedtar nye sanksjonsregimer, vil norske myndigheter på vanlig vis bli invitert til å vurdere norsk oppslutning i etterkant av EUs beslutning, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG.

Når regjeringen har blitt bedt om å innføre sanksjoner mot Israel, har de svart at Norge foretrekker å innføre sanksjoner sammen med FN og EU.

Listhaug ber regjeringen både sanksjonere Hamas og terrorliste houthiene.

– I likhet med USA bør regjeringen heller terrorliste Houthi-opprørerne og bidra til at vi får en snarlig slutt på disse angrepene, som får store negative konsekvenser for norsk skipsfart, sier Listhaug, og legger til:

– FrP har vært tydelige på at Norge bør terrorliste Hamas. Vi bør også utvide sanksjonene som våre allierte går inn for å rette mot terrororganisasjonen.

Barth Eide sier at Norge følger FNs sanksjoner rettet mot terrorisme.

– Noen land, herunder EU, har egne «terrorlister», ut over dem som er vedtatt i FN. Det har ikke Norge tradisjon for, og norske myndigheter har ikke egne lister, sier utenriksministeren.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.