Amerikanske marinefartøy i Rødehavet. Foto: Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP

Et amerikanskeid skip er truffet av et missil fra en drone i Rødehavet, melder den britiske organisasjonen for maritime operasjoner (UKMTO) og sikkerhetsfirmaet Ambrey.

Situasjonen i den viktige skipsfartsåren Rødehavet fortsetter å tilspisses. Den islamistiske, Iran-kontrollerte terrorgruppen houthiene er utstyrt med droner og angriper vestlig skipstrafikk.

Målet oppgis til å være «å straffe Israel» , men i praksis er denne gruppen et redskap i Irans destabiliserende virksomhet i regionen.

Onsdag kveld ble et amerikanskeid skip truffet av et missil fra en drone.

Angrepet bekreftes av kilder både i Qatar og fra USAs sentralkommando. Videre heter det at dronen ble sendt fra houthi-kontrollert område, noe de færreste lar seg overraske av.

NTB-Reuters-AP melder om saken.

Fartøyet skal ha blitt truffet på venstre side da det befant seg 120 kilometer sørøst for havnebyen Aden i Jemen, ifølge UKMTOs melding.

Det brøt ut brann om bord, men denne er slukket, opplyser organisasjonen. Angrepet fikk derfor begrensede konsekvenser.

– Fartøyet og mannskapet er trygge og reiser videre til neste havn, sies det i en uttalelse.

Ambrey melder at det dreier seg om et tørrlastfartøy registrert på Marshalløyene, nemlig det amerikanskeide «Genco Picardy», eid av New York-baserte Genco Ship Management.

Angrepet er det andre rettet direkte mot fartøy med bånd til USA etter de amerikansk-ledede angrepene mot houthi-bevegelsen i Jemen.

Angrepet kommer også samme dag som amerikanske myndigheter igjen terrorlistet houthiene.

Mange vil mene at houthienes fortsatte terrorvirksomhet bekrefter at en slik listing var berettiget.

Fra terrorgruppens side forsøker man å rettferdiggjøre angrepet og fremstille det nærmest som en slags legitim reaksjon på at houthi-mål i Jemen nylig ble angrepet av USA og Storbritannia. Dette angrepet var imidlertid et svar på tidligere terrorangrep fra houthiene.

Det er en voldsspiral der terroristene startet det hele, og sørger for å holde det gående.

– Vi bekrefter at et svar på de amerikanske og britiske angrepene ikke er til å unngå, og at ethvert nytt angrep ikke vil bli stående uten svar og straff, sier houthienes militære talsperson Yahya Saree.

Det ligger dermed an til nye angrep i Rødehavet, og nye svar fra USA og eventuelt Storbritannia.

I bakgrunnen sitter Irans mulla-regime og styrer disse krigshandlingene, som de etter alt og dømme også har styrt terroren mot Israel.

Les også: 

USA og allierte slår til mot houthiene

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.