USS Carney i Rødehavet. Foto: Ryan U. Kledzik/U.S. Navy via AP

Et amerikansk marinefartøy har skutt ned 14 droner sendt ut fra houthi-kontrollert område i Jemen lørdag, opplyser amerikanske militærmyndigheter.

Tidlig lørdag ble amerikanske marinefartøy i Rødehavet angrepet av et større antall droner sendt fra houthi-kontrollert område i Jemen.

Samtlige 14 droner skal ha blitt skutt ned av en jager (destroyer) i Arleigh Burke-klassen. Ingen skip er truffet i angrepene, ifølge den amerikanske kilden.

– I morgentimene 16. desember har USS Carney skutt ned 14 ubemannede luftfartøy sendt opp som en dronesverm fra houthi-kontrollerte områder i Jemen, heter det i uttalelsen fra amerikanske Central Command (Centcom).

Centcom skriver at deres vurdering er at det var snakk om angrepsdroner, sendt ut for å forvolde skader på fartøyene.

NTB-Reuters melder om saken.

– Regionale partnere i Rødehavet er orientert om trusselen, heter det videre.

To hangarskipsgrupper

USA har for tiden en betydelig tilstedeværelse med marinefartøyer i regionen, som følge av den spente situasjonen.

Ifølge NTB ankom nylig hangarskip et USS Dwight D. Eisenhower Middelhavet, og sluttet seg til hangarskipet USS Gerald Ford som var i området utenfor Midtøsten fra før.

Begge disse to skipene har følge av et antall støtteskip, som blant annet flere jagere i Arleigh Burke-klassen. Disse jagerne er godt utstyrt med luftvern, og skal bidra til å verne hangarskipene mot trusler i form av raketter, droner og flyangrep.

I tillegg har hangarskipene selv omfattende forsvarssystemer mot slike angrep.

Arleigh Burke-klassen er en av grunnpilarene i den amerikanske marine, US Navy. USA har mellom 60 og 70 slike fartøy operative, mens flere skal være under bygging. De anses som svært kapable og allsidige kampfartøyer.

Hangarskipsgruppen er i farvannet utenfor Midtøsten for å avskrekke Iran og militære grupper fra å utvide krigen mellom Hamas og Israel, opplyser det amerikanske militæret.

Det at to slike grupper med hangarskip er i Middelhavet samtidig, forekommer nokså sjelden. Dette gjenspeiler den sterke støtten som USA har uttrykt overfor Israel i kampen mot Hamas og eventuelt den iranskstøttede terrorgruppen Hizbollah.

Les også: 

Liberiansk tankskip i brann utenfor Jemen

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.