Houthi-terrorister kaprer lasteskipet Galaxy Leader den 19. november 2023. Senere ble ble enda et skip angrepet. Foto: Houthi Media Center via AP

Et tankskip med tilknytning til Israel og som var blitt angrepet utenfor Jemen, er i sikkerhet etter at et amerikansk krigsskip kom til unnsetning.

Væpnede menn kapret tankskipet Central Park i Adenbukta, utenfor kysten av Jemen, lørdag.

Skipet sendte ut nødsignal og den amerikanske jageren USS Mason kom til unnsetning, opplyste amerikanske tjenestepersoner søndag.

USS Mason er en destroyer i Arleigh Burke-klassen, en klasse av sterkt bevæpnede fartøyer som utgjør en viktig del av overflatekapasiteten til US Navy. USA skal ha hele 73 skip i denne klassen operative, og ytterligere nærmere 20 er under bygging.

NTB-AP-Reuters melder om saken.

Det er ikke identifisert angripere, men det opplyses at både mannskapet på 22 og skipet er i sikkerhet.

Tankskipet var lastet med fosforsyre da det ble tatt i beslag av angriperne.

Skipet er registrert i Liberia og eies av Clumvez Shipping. Operatøren for skipet er Zodiac Maritime, et London-basert selskap som eies av den israelske milliardæren Eyal Ofer.

– Vår prioritet er mannskapet på 22 som er om bord. Den tyrkiske kapteinens fartøy har et flernasjonalt mannskap som består av russere, vietnamesere, bulgarere, indere, georgiere og filippinere, står det i en uttalelse fra Zodiac Maritime.

Det var en stund en frykt for at skipet og mannskapet skulle tas under kontroll av iranskstøttede Houthi-opprørere, og muligens brukes til ytterligere gisselutpressing overfor Israel.

Se også artikkel under.

Byen Aden kontrolleres av styrker alliert med Jemens internasjonalt anerkjente regjering og en saudiledet koalisjon som har kjempet mot Jemens Houthi-opprørere i flere år.

Hendelsen følger en annen kapring av et israelsktilknyttet lasteskip i det sørlige Rødehavet i forrige uke (lasteskipet Galaxy Leader), gjennomført av nettopp Houthi-opprørerne.

Houthi-gruppens anses å være nærmest en forlenget arm for Iran i det aktuelle området, på samme måte som terrorgruppen Hizbollah er i Libanon. De bidrar begge til å skape trusler, kaos og krig i regionen, hvilket mange vil mene er det iranske islamistregimets fremste bidrag til verden i dag.

Houthi-representanter har ikke kommentert helgens hendelse.

Les også: 

Israelsk-eid tanker kapret utenfor Aden

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.