Containerskip fullastet med eksportvarer, gjerne fra Kina. Slike benytter ofte Rødehavet som ferdselsåre. Foto: Per Løchen / NTB 

Kina ber om slutt på det de kaller trakassering av den sivile skipstrafikken i Rødehavet der houthiene den siste tiden har angrepet en rekke skip.

Som følge av angrepene i Rødehavet har USA og Storbritannia gjennomført fire angrep på houthiene i Jemen, mens flere rederier har omdirigert skipene sin til den lange ruta rundt Kapp det gode håp.

NTB-AFP melder om saken.

Kina understreker at området er en «viktig internasjonal handelsrute for gods og energi». Nettopp Kina er svært avhengig av handelen med land blant annet i Europa, og har en betydelig eksport via skip.

Dermed har Kina havnet i et visst dilemma i saken.

På den ene siden støtter vanligvis Kina politisk de krefter som står bak det meste av uro og destabilisering som kan ramme Vesten.

Kina er derfor en støttespiller for Russland i krigen mot Ukraina, en krig man i Beijing ser kan tappe USA og Europa for mye krefter.

Men på den annen siden har Kina sine egne økonomiske interesser å ivareta.

Så akkurat disse houti-angrepene i Rødehavet der også kinesisk eksport rammes, stiller kineserne seg ikke spesielt støttende til.

– Vi ber om en slutt på trakasseringen av sivile fartøyer slik at global produksjon, forsyningskjedene og internasjonal handel kan gå sin gang sømløst, sier talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Mao Ning.

Han viste til at spenningen i Rødehavet er nært forbundet med krigen mellom Israel og Hamas, og at det viktigste er å få slutt på krigen i Gaza før den kommer ut av kontroll.

I et intervju fredag lovte en talsmann for Houthiene at kinesiske og russiske skip kan ferdes trygt gjennom Rødehavet.

Houtiene er med andre ord godt klar over hvilken side av geopolitikken de selv står på, og hvilke land de derfor bør holde seg inne med. Russland og Kina anses som terroristene venner, mens Israel og vesten er fienden.

– Alt farvannet rundt Jemen er trygt så lenge skipene ikke har forbindelse til visse land, sa talsmannen Mohammed al-Bukhaiti.

Les også: 

Russland kritiserer USA og Storbritannias angrep mot Houthi-mål

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

 

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.