Også i natt angrep amerikanerne utskytingsramper for raketter som brukes mot skip i Rødehavet. Norge har bidratt med ti stabsoffiserer i Operation Prosperity, men har to ganger avslått å støtte USAs preventive angrep mot houthiene.

Espen Barth Eides statssekretær sier til Klassekampen:

– Norge ble forespurt om å stille seg bak USA-ledede angrep mot houthi-mål i Jemen, bekrefter statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) i Utenriksdepartementet.

Han sier Norge er i kontakt med houthiene og heller vil satse på diplomatiske kanaler for å dempe konfliktnivået og hindre spredning.

– Det var derfor ikke naturlig for oss å slutte oss til erklæringen som amerikanske myndigheter kom med om situasjonen i Rødehavet, sier Kravik.

Noen vil hevde at det er naturlig for Norge å støtte en operasjon Norge selv deltar i. Norge har som skipsfartsnasjon sterk interesse av at trafikken i Rødehavet kan gå som normalt.

USA har bedt Norge om å stille seg bak vestlige angrep på Jemen, men det har regjeringen sagt nei til.

Norge bistår i den internasjonale koalisjonen som skal sikre skipstrafikken, men vil ikke være med på erklæringer som støtter angrep mot houthiene inne i Jemen.

Klassekampen skriver at USA har bedt om det to ganger den siste måneden. (NTB)

Tror Barth Eide de har så stor diplomatisk innflytelse at de kan påvirke houthiene? Eller er det en markering av hvilken side Norge står på? Barth Eide sa til Klassekampen onsdag at Israel kan være involvert i folkemord på Gaza-stripen.

Houthiene angriper skip i solidaritet med palestinerne på Gaza, der Hamas fortsetter kampen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.