USA går for første gang ut og anklager Iran for å stå bak houthienes angrep på internasjonal skipsfart i Rødehavet. Iran forsynte houthiene med opplysninger om hvilke skip som ville passere, ifølge amerikanerne. Iran var m.a.o. direkte involvert.

Det betyr at hvis angrepene fortsetter kan det bli aktuelt å straffe Iran. Sjansen for en storkonflikt øker.

Iran var «dypt involvert» i planleggingen da houthiene i Jemen angrep sivile skip i Rødehavet, hevder president Joe Bidens administrasjon.

Houthiene i Jemen har de siste ukene angrepet flere skip i Bab al-Mandab-stredet i Rødehavet med droner og raketter, og de har også kapret og tatt beslag i et lasteskip som har tilknytning til Israel.

Angrepene kunne ikke ha funnet sted uten bistand fra Iran, hevder Det hvite hus.

– Vi vet at Iran var dypt involvert i planleggingen av operasjonene mot kommersielle fartøy i Rødehavet, sier Bidens talskvinne Adrienne Watson.

– Dette er i samsvar med Irans langsiktige materiellstøtte og oppmuntring til houthienes destabiliserende handlinger i regionen. Dette er en internasjonal utfordring og krever felles handling, sier hun.

Iran nekter for å ha vært involvert i angrepene mot skip i Rødehavet.

USA kunngjorde i forrige uke opprettelse av en marineoperasjon i Rødehavet der 20 land skal delta i et forsøk på å sikre den sivile skipsfarten i området. (NTB)

Norge sender ti stabsoffiserer som skal delta i operasjonen.

En israelsk soldat ble drept og en annen hardt såret da Hizbollah beskjøt Israel fredag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.