NTB

Den jemenittiske Houthi-militsen truer med å angripe skip i Middelhavet med kurs for Israel.

Houthiene kunngjorde fredag en opptrapping av en flere måneder lang kampanje der de har angrepet skip med påstått israelsk tilknytning i Rødehavet og Adenbukta.

Den jemenittiske opprørsbevegelsen begrunner sine skipsangrep med Israels krigføring på Gazastripen og sier de handler i solidaritet med palestinerne. Utvidelsen til Middelhavet skal skje umiddelbart, heter det i en uttalelse fredag.

– Vi kommer til å angripe alle skip på vei til israelske havner i Middelhavet i ethvert område innenfor vår rekkevidde, opplyser Houthi-militsen.

2000 kilometer unna

Bevegelsen, som kontrollerer store deler av Jemen, inkludert landets rødehavskyst, har utført en lang rekke drone- og rakettangrep mot skipsfarten siden november. USA og Storbritannia har svart med en serie gjengjeldelsesangrep mot Houthi-mål.

Verken dette eller en internasjonal maritim koalisjon har klart å sette en stopper for angrepene.

Israels middelhavshavner ligger rundt 2000 kilometer fra det nordlige Jemen, og det er derfor uklart hvor stor trusselen fra houthiene vil være i dette området.

Iranske droner

Houthiene har ballistiske raketter med rekkevidde på mellom 1600 og 1900 kilometer i sitt arsenal, samt iranske Shahed-136-droner som kan reise opptil 2000 kilometer, ifølge eksperter.

Lutfattige Jemen var fra 2015 til 2022 rammet av en brutal krig mellom houthiene og landets internasjonalt anerkjente myndigheter, som ble støttet av Saudi-Arabia og andre land i regionen.

Flere hundre tusen mennesker mistet livet som følge av krigshandlingene og den humanitære krisen som fulgte i kjølvannet av konflikten. Konfliktnivået er blitt kraftig redusert siden en våpenhvile i 2022.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.