Kan vi gi deg noen penger? Espen Barth Eide møter Brasils påtroppende president Lula da Silva under COP 27 i Egypt. Foto: Martin Lerberg Fossum / KLD / NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har vært på en forberedende konferanse før neste klimatoppmøte. Det har styrket ham i troen på noe så uvanlig som et positivt resultat.

Ikke før er det forrige, temmelig intetsigende og mislykkede «klimatoppmøtet» i Egypt ferdig fordøyd i alle medier, så begynner man å snakke om det neste.

Det skal avholdes, av alle steder, i luksusmetropolen Dubai. Her skal for øvrig også Paven delta, og dermed gi det hele en enda mer tydelig religiøs innpakning.

I forbindelse med det kommende møtet har Norges tidligere klimaminister, nå utenriksminister, Espen Barth Eide vært på en såkalt forberedende konferanse.

NTB beretter om hans budskap derfra, og det handler om optimisme.

Nettopp stor optimisme er en fellesnevner forut for hvert av disse møtene.

Dette går så gjerne over i en slags matt resignasjon noen dager inn i møtet, men da begynner man i stedet å se fremover til neste møte. Der skal alt gå meget bedre. Da skal det virkelig tas grep og oppnås resultater.

– Jeg kommer egentlig hjem med gode nyheter, sier Eide  til NRK.

Han forteller at alle landene som deltok på konferansen, signaliserte at de var klare for å styrke arbeidet for at klimatoppmøtet (COP28) skal bli vellykket (i motsetning til samtlige foregående møter).

Det er uklart hva Norge rent konkret skal gjøre for å bidra til et mer vellykket møte denne gangen. Det er også minst like uklart hva som ligger i definisjonen av et vellykket klimatoppmøte.

Men de fleste vi tippe på at det uansett kommer til å koste norske skattebetalere en del nye millioner, slik det meste av Barth Eides omreisende virksomhet gjør.

Å ha Barth Eide i drift som ansvarlig minister koster Norge stadig mer, uten å innbringe nevneverdig av inntekt på noe felt. Det bør overveies å ta ham inn som en egen utgiftspost i statsbudsjettet.

Det rapporteres fra den forberedende konferansen at landene gikk dypere enn tidligere inn i spørsmål som omstilling fra fossil til fornybar energi, ifølge utenriksministeren.

Så kommer de virkelig bevingede ord fra Eide:

– Klima- og naturkrisen er den største langsiktige utfordringen vi har. Og det er viktig å vise at FNs klimadiplomati fungerer, sier han.

Mange vil vagt erindre at dette er noe Barth Eide har sagt utallige ganger tidligere, og inntrykket av ministeren som en eneste stor svada-generator blir ikke svekket.

Hans politiske vokabular virker å bestå av en ti-tolv ord og uttrykk som han stokker litt om på fra gang til gang, der begreper som bærekraft, klima, utfordringer, krise, ansvar, FN osv. er innholdet. Dette fremstilles så som «Norges syn».

Eide var inntil nylig klima- og miljøminister. I løpet av den perioden fikk han i oppdrag å lede forhandlingene om utslippskutt sammen med sin singaporske kollega, Grace Fu.

Hva dette har ført til, utenom å svi av millioner på flyreiser, hoteller og løfter om norske pengegaver til andre statsledere, er uvisst. Et hett tips er absolutt intet av verdi eller betydning.

Eide skal også lede den norske delegasjonen til COP28, som starter i Dubai allerede om en måned.

Dette møtet vil omtales nærmere i en senere Document-artikler.

Med en slik møtehyppighet er antagelig det å organisere den norske deltakelsen en heldagsjobb for et tosifret antall byråkrater.

Dette gir travle dager og intens møtevirksomhet hele året, basert på tre faser: forberedelse til møtet, deltakelse og så oppsummering med blytunge rapporter, før man igjen går i gang med neste forberedelse.

Det er uvisst hvorfor det er landets utenriksminister som må delta på denne forestillingen.

Kanskje kunne Norge i stedet sendt nåværende klimaminister dit, eller bare en førstesekretær fra departementet. Det hadde uansett ikke gjort noe fra eller til.

Dukker det opp andre muligheter for Norge til å «ta ansvar»? Vær trygg på at Barth Eide står parat med Norges bunnløse lommebok, se sak under.

Les også: 

Barth Eide om freds­forhandlinger i Midtøsten: Norge klar til å ta ansvar

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.