Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i New York. Foto: Pontus Höök / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) dropper sin tale i FNs hovedforsamling og reiser hjem til Norge, ifølge TV 2.

De der ute i verden som eventuelt hadde sett frem til å høre Norges statsminister Jonas Gahr Støre tale for FN, har ventet forgjeves.

TV 2 kan nemlig opplyse at Støre har sett seg nødt til å droppe sin tale i hovedforsamlingen, og i stedet setter kursen hjemover til Norge. NTB melder også om saken.

Grunnen skal være at landene foran Norge i talekøen har brukt lengre tid enn ventet. Støre må derfor avlyse sin tale for å rekke sin planlagte hjemreise, melder tv-kanalen.

Han har saker og ting han må rekke her hjemme.

Under FNs hovedforsamling blir landenes representanter bedt om å begrense sine innlegg til 15 minutter. Men i realiteten kan de snakke så lenge de vil.

Mange hadde åpenbart mye på hjertet. Talen til USAs president Joe Biden tirsdag varte i en halvtime.

Ingen norsk tale på klimatoppmøtet heller

Onsdag var det klimatoppmøte i New York i forbindelse med hovedforsamlingen.

De eneste landene som fikk tale her, var de som har offentliggjort planer om å skjerpe sine klimamål. Man har dermed kjøpt seg taletid ved å love å bidra mer med såkalte klimakutt.

Norge var ikke blant de 34 landene som fikk snakke på klimamøtet.

Det er så langt ikke registrert noen større skuffede reaksjoner i FN som følge av at verken statsminister Støre eller klimaminister Espen Barth Eide skal holde tale i New York.

Men spesielt for klimaminister Barth Eide kan det oppleves som en nedtur å bli satt på sidelinjen under klimatoppmøtet.

Han og regjeringen har jobbet hardt og brukt store ressurser for å fremme Norges posisjon som en av de «viktige» nasjonene i denne sammenhengen. Så fikk vi altså ikke engang lov til å holde tale. Se sak under.

Les også: 

Espen Barth Eide skal lede FNs utslipps­arbeid frem mot klima­toppmøtet

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.