Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) får en ekstrajobb i FN med å lede arbeidet for større utslippsreduksjoner frem mot FNs klimatoppmøte i Dubai i desember.

Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har profilert seg sterkt i klimasaken her hjemme. Nå skal han også jobbe med klima for FN, opplyser sekretariatet for FNs Klimakonvensjon.

NTB melder om saken.

Eide selv kommer med følgende erklæring i den forbindelse:

– Sommerens ekstremvær med tørke, skogbranner, hetebølger og flom viser at klimaendringene er her og at de treffer oss med stadig større kraft. Samtidig understreker den faglige gjennomgangen som kom fra FN før helgen, at verden er langt unna tiltakene som trengs for å holde oppvarmingen av kloden under 1,5 grader, sier Eide.

Mange vil mene at dette er ren høytlesning fra de skremselsbudskap som i senere tid er servert fra aktivister  rundt om i verden, og ikke minst fra FNs svært så klimafokuserte generalsekretær Antonio Guterres.

Espen Barth Eide er ikke alene om dette nye vervet. Han skal arbeide sammen med Singapores klima- og miljøminister Grace Fu, og de to skal forsøke å bygge bro mellom alle verdens land for å øke innsatsen og holde 1,5-gradersmålet i live, skriver Klima- og miljødepartementet i en pressemelding.

Norge viser vei, her altså.

Han opplyser ikke om hvordan han skal gå frem for å påvirke verdens største utslippsland, som blant annet Kina og India i denne forbindelse. Dette er land som i beste fall bare er måtelig interessert i hva Barth Eide og hans like måtte mene.

På årets klimatoppmøte skal landene vurdere hvordan verden ligger an til å oppnå Parisavtalens mål og hvordan de kan øke innsatsen for å nå dem.

Konklusjonen i så måte er gitt på forhånd, og møtet trenger strengt tatt ikke avholdes. Omtrent følgende vil bli nedfelt i bakkant av at flere hundre politikere, aktivister og klimaforskere har sittet i lange møter en ukes tid:

Det haster med å kutte utslippene, klimakrisen er her, og alle må ta et enda større ansvar fremover. Det handler om jordas fremtid. 

Så vil det bli opplyst om når og hvor neste møte skal avholdes.

FNs klimatoppmøtet COP28 arrangeres i Dubai fra 30. november til 12. desember.

Les også: 

Barth Eide synes nordmenns motstand mot vindkraft har gått for langt

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.