Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) under klimatoppmøtet i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB

Vern av regnskog var et tema da klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) møtte Brasils påtroppende president Lula da Silva på klimamøtet. Nå vil Norge få fart på pengeoverføringene til Brasil igjen.

Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) vil gjerne gi mer av norske skattebetaleres penger til formål der ute i verden som kan ha noe med klimaet å gjøre.

Nå har han funnet et nytt slikt formål for norske millioner, nemlig regnskogarbeidet i Brasil.

Dette er et land som omtales slik på FN-sambandets sider:

Korrupsjon har lenge vært en del av Brasils politiske kultur. De siste årene har landet vært rammet av en rekke store korrupsjonsskandaler, som har involvert både politikere og næringslivsledere.

Mange vil finne det foruroligende å åpne norske pengekraner for et likt land, men for Barth Eide gjelder det først og fremst å få fart på pengeoverføringene:

– Vi ble enige om å gjenoppta Amazonasfondet veldig raskt. Uten regnskogen vil klimamålene mislykkes, sa Eide til E24 kort etter møtet.

Lula slo sittende president Jair Bolsonaro i den avgjørende runden i det brasilianske presidentvalget i forrige måned. Kort etter at resultatet var klart, kunngjorde Eide at Norge ville gjenoppta den økonomiske støtten til vern av Brasils regnskog.

Det betyr blant annet at frosne norske midler i det såkalte Amazonasfondet skal frigjøres, det vil si overlates til brasilianske myndigheters kontroll.

Lula ankom klimatoppmøtet tirsdag og har bare møtt representanter for et fåtall land siden da, opplyser NTB.

Eide sier at han fikk mer tid med den brasilianske valgvinneren enn det USAs klimautsending John Kerry fikk.

Det kan spekuleres i hvorfor den korrupsjonsdømte brasilianske presidenten er ekstra velvillig innstilt til å møte nettopp norske myndigheter.

Les også: 

Klimatoppmøtet skal diskutere «kompensasjon til fattige land»

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.