Smiler fra øre til øre: Brasils president Lula da Silva. Foto: Photo/Louise Delmotte

Klimatoppmøtet COP30 skal holdes i Belém i Brasil i november 2025, opplyser Brasils president Lula da Silva.

Etter fjorårets såkalte klimatoppmøte i Egypt, skal årets utgave, COP28, avholdes i Dubai i november. Det blir om mulig en enda mer luksuriøs opplevelse for armeen av politikere og aktivister som skal redde verden.

Året deretter holdes COP29 i Australia, som sikkert også er en spennende og interessant destinasjon for de omreisende,  verdens-reddere.

Nå er det altså bestemt at i 2025 setter denne hardt-arbeidende gjengen kursen mot solfylte Brasil, dit de vil ankomme per fly, mange i privatfly, i november.

Brasils president Lula da Silva synes det hele er en veldig god ide, ifølge NTB-Reuters. For ham og de omkring ham er det en gavepakke av de sjeldne når dette milliard-sirkuset «kommer til byen».

Lula har forstått hvor det er lettest å hente penger fra verdens rike land, og har allerede funnet frem til det mest naive av dem alle.

Sist høst var han følgelig i dialog med Norges Espen Barth Eide for å avtale overføring av norske milliarder, midler som offisielt skal gå til å bevare regnskog. Her har han funnet en høne som kan legge gullegg i mange år fremover.

Hvor det til syvende og sist blir av disse pengene, hvilke lommer de havner i, er antagelig svært uvisst. Brasil er et land som byr på mange muligheter i så måte.

Den siden av saken ser ut til å oppta norske myndigheter i begrenset grad.

Bare man får gitt bort pengene, er det viktigste gjort.

– Jeg er overbevist om at det kommer til å bli et storslagent arrangement, sa Lula da han kunngjorde nyheten i en videotale fredag.

Ikke minst kommer det til å bli en fest for luksushotellene og restaurantene i arrangørbyen Belém.

Her skal rike møtedeltakere fra hele verden nyte noen fine dager under palmene, mens de snakker om hva vanlige mennesker blir nødt til å gi avkall på for å redde jordas klima.

FNs klimatoppmøter har blitt holdt nesten hvert år siden 1995. Tusenvis av fly har fløyet jorden rundt, fullastet av veldig viktige personer som sitter om bord og kladder på taler om å redusere flytrafikken.

Forkortelsen COP står for Conference of the Parties. «Partene» er i denne sammenhengen landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon. Norge, og i særdeleshet Espen Barth Eide, kjemper hardt for å være i fremste rekke blant disse.

Hvor mye Espen Barth Eide personlig har kostet norske skattebetalere, og hva man har fått igjen for dette, er kanskje noe Riksrevisjonen burde ta en kikk på.

Det er vanligvis en del oppmerksomhet omkring disse møtene når de avholdes. Men i ettertid blir det gjerne relativt stille om hva som faktisk er oppnådd, og i de store mediene er kritiske spørsmål påfallende fraværende.

Men alle er stort sett enige om at det har vært et svært, svært viktig møte, der man ikke minst har drøftet hva som må følges opp på neste møte.

Les også: 

Vil gi bort mer norske penger til regnskog: Eide møtte Lula på klimatoppmøtet

 

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.