Etter at sosialisten Lula da Silva vant valget mot den sittende, konservative presidenten Jair Bolsonaro under presidentvalget søndag, har det vært en rekke demonstrasjoner i Brasil.

Bolsonaro-tilhengere krever en konstitusjonell «føderal intervensjon» for å hindre at Lula tar over. Noen har samlet seg utenfor militærkontorene, inkludert militærets hovedkvarter i Brasilia, og krevd et militærkupp, ifølge Breitbart.

Det demonstrantene reagerer på, er at en person som er dømt for kriminalitet, i det hele tatt fikk lov til å stille som kandidat i et presidentvalg.

Den tidligere presidenten ble i 2017 dømt for korrupsjon, etter å ha latt seg bestikke mens han var president i Brasil. Derfor mener motstanderne hans at han ikke var en legitim kandidat.

Lula da Silva ble derimot støttet av vår regjering, og klimaminister Espen Barth Eide lover nå milliarder av norske kroner til den nye regjeringen for å redde regnskogen.

Barth Eide lover ny regnskogsatsing etter Lula da Silvas valgseier i Brasil

Utestenges fra sosiale medier
For å forsøke å stanse demonstrasjonene, har Superior Electoral Tribunal (TSE), landets øverste valgmyndighet, brukt store deler av uken på å sperre ned konservative chattegrupper på Whatsapp og Telegram. Målet er å «demobilisere» massive og landsomfattende demonstrasjoner som også inkluderer truckers som sperrer veiene med sine lastebiler.

Dette skaper frykt for at forsyningslinjene kan rammes. Bolsonaro har selv uttalt at det er greit å demonstrere fredelig, men at man ikke bør blokkere veiene.

– Fredelige protester vil alltid være velkomne, men vi kan ikke bruke venstresidens metoder, sa Bolsonaro i en uttalelse.

Bolsonaro har startet den offisielle overgangsprosessen, ifølge hans stabssjef.

Agência Pública har dokumentert at flere store nettgrupper med flere hundre tusen følgere har blitt utestengt fra Telegram, som er veldig populær blant Bolsonaros tilhengere.

Ifølge avisen O Globo har sensuren på Telegram fått noen av Bolsonaros tilhengere til å returnere til ICQ, som ble skapt i 1990 og fortsatt eksisterer.

Blokadene av veiene skal ha blitt kraftig redusert, men pågår fremdeles i mindre grad.

Presidentvalget var svært jevnt, og langt jevnere enn meningsmålingene viste på forhånd. Da Silva fikk 50,9 prosent av stemmene, mot Bolsonaros 49,1 prosent.

Les også:

Lula bruker samme fraser som Biden. Har de en felles kommando­sentral?

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.