Brasils sittende president, Luiz Inácio Lula da Silva, besøkte Portugal fra 22. til 25. april, dagen for Nellikrevolusjonen i 1974. Besøket utløste minst 15 demonstrasjoner i Lisboa.

Hjemme i Brasil har Lula ved sin våpendrager i høyesterett, Alexandre de Moraes, forbydd omtale av Lula som kriminell og bilder av ham i fangedrakt må ikke publiseres, men brasilianske lover gjelder ikke i Portugal.

– En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

Lula ble møtt av demonstranter fra Movimento Brasil Portugal som krevde at han fullførte soningen for korrupsjonen han er dømt og aldri frikjent for. Mange av dem møtte opp i Brasils landslagstrøye, som er blitt et symbol for støtte til Bolsonaro.

Lula, du er en tyv

– Lula, du er en tyv og din plass er i fengsel, – Nulltoleranse for korrupsjon. Fotografier av Lula som omfavner den tidligere portugisiske statsministeren, den korrupsjonsdømte José Sócrates sammen med bilder av de to bak murene, var de mest populære uttrykkene under Movimento Brasil Portugals markering. 

Lederen av Movimento Brasil Portugal, Mónica Kalman, sa at presidentvalget i Brasil var «merkelig» og representerer «løgn og villfarelser».

Korrupsjon og hvitvasking

– Brasils president er i Portugal og blir mottatt av den portugisiske regjering. Valget av ham representerer ikke brasilianerne. Sannheten skal seire.

– Vi representerer brasilianere, høyresiden og brasiliansk konservatisme. Vi forsvarer sannheten. Denne presidenten representerer løgn og bedrag.

Lula ble arrestert i april 2018 og dømt for korrupsjon og hvitvasking av penger. I 2021 ble dommen annullert av Alexandre de Moraes og den føderale høyesterett.

Også pro-Lula

Portugal har et stort brasiliansk samfunn og på den andre siden av plassen utenfor parlamentet hadde venstreorienterte pro-Lula-demonstranter samlet seg. 

Lederne av demonstrasjonene mot Lula oppfordret kontinuerlig sine deltagere til ikke å la seg påvirke av provokasjonene fra pro-Lula-leiren. Mellom leirene hadde politiet klumpet seg sammen for å temme venstresidens voldspotensiale.

Ukraina

Foran den brasilianske ambassade i Lisboa hadde ukrainere møtt opp til fredelige demonstrasjoner mot Lula som de mener likestiller «offer og aggressor» etter at han sa at både Ukraina og Russland er skyldig i krigen.

Lula kalte demonstrasjonene mot ham latterlige.

Brasil: – Alt ved dette valget lukter svindel

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.