TV-kanalen CNN Brasil har fått tilgang til videoer fra overvåkningskameraene under stormingen av Planalto-palasset 8. januar iår. De viser hvordan den nyvalgte president Lulas sikkerhetsstyrker åpnet palasset for så å trekke seg tilbake og endatil gi vandalene forfriskninger. Vi ser også at Lulas sikkerhetssjef og gjennom mange år fortrolige, general Marcos Gonçalves Dias, går rolig gjennom palasset mens vandalene herjer.

Bevismaterialet uinteressant for høyesterett

I mer enn tre måneder har høyesterettsdommer Alexandre de Moraes standhaftig nektet å vurdere opptakene fra overvåkningskameraene på presidentpalasset. 

Opptakene kunne vært brukt til å identifisere de av aktivistene som hadde opptrådt voldelig, men det later til ikke å være av interesse for dommeren om demonstrantene var voldelige eller ei, for ham er de alle «terrorister» og «kuppmakere».
Hoderullingen er såvidt begynt. General Gonçalves Dias trakk seg etter at han ble konfrontert med opptak som viste ham gå sammen med «opprørere» bare meter unna presidentkontoret. Minutter senere fanget samme kamera militæroffiserer som hilser opprørere velkommen og deler ut vann.

Gonçalves Dias benekter at han samarbeidet med demonstrantene.

– Å sammenligne min oppførsel med at majoren distribuerte vann til demonstrantene er absurd. Jeg gikk inn for å sørge for arrestasjoner.

Bolsonaros parti vil ha saken undersøkt

Bolsonaros Partido Social Liberal har brukt opptakene til nok en gang å be om en parlamentarisk undersøkelse av hendelsen:

– Vi trenger åpenhet om vi skal kunne identifisere de virkelig skyldige.

– Absurde konspirasjonsteorier

Lulas minister Alexandre Padilha har sagt at nuværende regjering støtter en undersøkelse:

– Disse opptakene har skapt en ny politisk situasjon som får dem som forsøkte å feie terrorhandlingene 8. januar under teppet, til å skape absurde konspirasjonsteorier om at ofrene for terrorhandlingene har ansvaret for terrorhandlingene den 8. januar.

Helt fra starten av har det sirkulert rykter om at den brasilianske versjonen av «Stormen på Kongressen» var iscenesatt av Lulas provokatører. Den amerikanske voldsorgien passet simpelthen ikke på de fredelige protestene fra Bolsonaros tilhengere.

«Dreperargumenter»

De som våget å trekke den offisielle versjonen av stormen på presidentpalasset i tvil, er blitt møtt med dreperargumentene «konspirasjonsteoretiker» og «demokratiets fiender». Nu har CNN av alle, avslørt Lula.

Efter «opprøret» ble 1159 fanger bragt til det føderale fengselet i Brasilia anklaget for «terrorisme». I artikkelen under gir en almindelig konservativ brasilianer sin versjon av hva som skjedde søndag 8. januar; hvilken felle de ble lokket i og forholdene i det han betegner som en «konsentrasjonsleir» hvor Lula har plassert sine politiske fanger.

– Det var en gigantisk felle som var satt opp for lovlydige borgere som kjemper for frihet, rene valg og vårt elskede Brasil. Vi er brasilianere og vi ble forrådt av dem som burde forsvare oss. Vi dro ikke for å ødelegge, vi er fredelige kristne, eldre, kvinner, menn, barn, urfolk – kort sagt anstendige, lovlydige mennesker.

Les hele det rørende ropet om hjelp:

En bønn om hjelp fra Lulas konsentrasjons­leir: – Skyt oss og gjør slutt på lidelsen

Les også om hvordan Alexandre de Moraes’ gjennom sitt dramatiske renkespill erobret makt til å gjeninnsette Lula i presidentembedet:

– En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.