Demonstrasjonene mot valgresultatet i Brasil er så massive at de ikke kan ignoreres. Hundretusenvis av brasilianere har tatt til gatene i protest mot valgresultatets legitimitet. Nu har Brasils forsvarsdepartement revidert valget og erklært at svindel ikke kan utelukkes, samt at det er nødvendig med mer etterforskning.

Uten tilgang til kildekoden kunne ikke forsvarsdepartementet utelukke at opptellingen var påvirket av ondsinnet kode.

– Det er ikke mulig å garantere at programmene i Brasils elektroniske stemmeautomater er fri for ondsinnet kode som endrer deres tiltenkte funksjon. 

Departementet ba Brasils valgdomstol Tribunal Superior Eleitoral (TSE) om å gjennomføre en egen etterforskning.

– Det mest manipulerte valg i Brasils historie

Politisk kommentator Rodrigo Constantino skriver at det er klart for alle at vi står overfor det mest manipulerte valg i Brasils historie.

– TSE er blitt en autoritær arm av det venstreorienterte Partido dos Trabalhadores (PT), TSEs forfølgelse av Bolsonaro er nådeløs, de kjører rundt med Lulas klistremerker på bilene sine. Det samme gjelder beskyttelsen av Lula, det er ikke lenger tillatt å offentliggjøre bilder av ham iført fangedrakt. Nu har en revisjon av Bolsonaros kampanje avslørt at mange tusen minutter av hans radioreklame er blitt stjålet og radiostasjonene er så sikker på å gå straffri at de ikke en gang skjuler det.

President Bolsonaro har i mange år reist tvil om sikkerheten ved de elektroniske stemmeautomatene. 

Den brasilianske avisen Poder 360 skriver at det siden 2014 er 894 registreringer av at absolutt alle stemmene – 100 prosent – er gått til én kandidat i én valgkrets, og stemmene har i disse tilfellene stort sett gått til venstresiden, i 97,5 prosent av tilfellene. 

– Den brasilianske nasjons oppvåkning

Constantino sier til radiostasjonen Jovem Pan at demonstrasjonene representerer den brasilianske nasjons oppvåkning. 

– President Bolsonaro fortjener stor ære for å ha vekket nasjonal patriotisme. Han er en ubestridt leder. Denne bevegelsen er mye større enn protestene vi ser i gatene: Det er selve oppvåkningen av den brasilianske nasjon. Det er oppvåkningen til Brasils ignorerte samfunnsklasse. Denne bevegelsen er organisk, frivillig og desentralisert, det er veldig tydelig. Det vi ser er familier, patrioter og hardtarbeidende borgere som ikke lenger aksepterer vilkårene i favelaene.

De væpnede styrker overvåker befolkningen meget nøye. De er ikke kuppmakere, de er desperate mennesker som sier fra om at alt lukter svindel i denne valgprosessen. Folket er oppmerksomt på hva som skjer. Det er borgere som bekymrer seg for nasjonens fremtid og landets forfatningsmessige tilstand.

Sensurindustriens påvirkning

Det kanskje viktigste elementet i samtalen om valgfusk i Brasil – og også i USA – er i hvilken grad den internasjonale «demokratiske» sensurindustrien innenfor sosiale medier har påvirket valgene. WhatsApp og Telegram kom i sensurindustriens søkelys etter at de fikk «skylden» for at Bolsonaro ble valgt til Brasils president i 2018. Bekymringsmeldingene kom på rekke og rad fra toneangivende medier, blant andre BBC, Council on Foreign Relations, The Guardian, Fast Company, HuffPost, Reuters, The New York Times, Quartz samt faktasjekk-nettverket Poynter.

I juni iår avgjorde Brasils valgdomstol TSE at de kan annullere valgvinnere som sprer «desinformasjon» på nettet, en erklæring direkte rettet mot Jair Bolsonaro – som av Atlantic Council er blitt anklaget for å spre falsk informasjon. 

Sterkt venstreorientert høyesterett 

Bolsonaros forbrytelse var å si at Brasils elektroniske stemmesystem kan være utsatt for svindel, det samme som forsvarsdepartementet nu sier.

Lula er en dømt forbryter. Med overveldende bevis ble han dømt til tyve års fengsel for korrupsjon og bedrageri mens han var president 2003–2011. Dommen ble opphevet av Brasils høyesterett – som alment anses for å være sterkt venstreorientert – slik at han igjen kunne stille som presidentkandidat.

TSE forbød Bolsonaros kampanje å omtale Lula som «korrupt» eller «tyv» til tross for at han aldri er blitt frikjent for sine forbrytelser, mens Lulas påstander om at Bolsonaro er en «kannibal» og at han viser «pedofil oppførsel», fikk passere.

Brasils nye «desinformasjonsrettslige» intervensjon er en ny ting i sensurindustriens verktøykasse. Den kommer i kjølvannet av at brasiliansk høyesterett forbød og kriminaliserte den populære meldingsappen Telegram. Brasils høyesterett truet med bøter på 20 000 dollar for borgere som skaffet seg tilgang til Telegram via VPN. 

Elon Musk for sent på banen

Forbudet mot Telegram kom etter at Bolsonaro-tilhengerne tok i bruk appen etter at hundretusener mistet muligheten til å uttrykke seg fritt da Facebook og Twitter i 2017–2018 bygget opp sensurinfrastruktur rettet mot «høyrepopulister». 

Forbudet mot Telegram ble opphevet da de ga etter og slettet fremtredende pro Bolsonaro-kontoer samt aksepterte å merke direktemeldinger som «falsk informasjon», implementere massekontoforbud og aksepterte gjennomsøkning av populære gruppechatter for antydninger om offisielle usannheter.

Som Rodrigo Constantino sier ovenfor:

– Folket er ikke kuppmakere, de er desperate mennesker som sier fra om at alt lukter svindel i denne valgprosessen. De er borgere som bekymrer seg for nasjonens fremtid og landets forfatningsmessige tilstand.

Les også disse to artiklene:

Twitter skal «beskytte» det amerikanske midtveisvalget senere iår

Vår tids bokbål: Faktasjekkerne omdefinerer hva demokrati innebærer

 

 


Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.